appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

Praten mannen en vrouwen even makkelijk over hun emoties?

Stock
woensdag 22 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Van de Britse Prins William moeten mannen openlijker over hun emoties praten. Een opvallende uitspraak, vindt psychiater Damiaan Denys. "Mannen praten net zo makkelijk over hun emoties als vrouwen", zo zei hij. Maar klopt die uitspraak wel? Dat checkt Ruben Messelink in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: 'Mannen praten net zo goed over hun emoties als vrouwen'

"Er wordt vaak gezegd dat mannen hun gevoelens minder goed kunnen uiten", zegt emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer van de Universiteit Maastricht. "Ik denk dat dat ook wel zo is, omdat het cultureel zo is gegroeid." Maar: mannen zijn eigenlijk even goed in staat om over hun emoties en gevoelens te praten. De verschillen die nu bestaan, zijn eigenlijk kunstmatig. "We hebben het mannen helaas afgeleerd", verzucht Meijer.

Huilen of vloeken

Als er dan toch emoties worden geuit, verschillen die tussen de geslachten. "Het zit vooral in meer alledaagse zaken", zegt Vingerhoets. "Een conflictsituatie, een computer die het niet doet. Dan gaan vrouwen meer huilen, en mannen gaan in dat soort situaties meer vloeken. Beide geslachten uiten zich dus, maar met andere emoties."

Psychiater Denys komt wel met een toevoeging op zijn uitspraak: vrouwen delen hun emoties met meer verschillende mensen dan mannen dat doen. "Het lijkt erop dat als een man zijn emotie wilt delen, hij dat alleen met zijn partner doet. Vrouwen doen dat met de partner, maar ook met de familieleden en de beste vriendinnen."

Er is een verschil

Kortom: in de basis is de mens geneigd om emoties te delen, dat is tenslotte de essentie ervan. Maar toch is Denys met zijn stelling misschien wat kort door de bocht gegaan.

Het is cultureel bepaald dat mannen minder hun emoties delen. En als ze het al doen, dan zijn mannen geconditioneerd om 'harde' emoties als woede makkelijker te uiten, en vrouwen juist 'zachte' emoties als verdriet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1