Economie
KRO-NCRV

'China is de fabriek van de wereld'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'China is de fabriek van de wereld'

Wereldwijd vormt het coronavirus een gevaar voor de volksgezondheid, maar het zorgt ook voor problemen in het bedrijfsleven. Nederland staat in de top 10 van landen die, economisch gezien, het hardst worden getroffen. "Uiteindelijk komt er een rekening, maar die rekening is nog tot daaraantoe", zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in Spraakmakers.

De gevolgen verschillen per ondernemer, maar de gevolgen zijn breed. Producten die niet geproduceerd of geleverd worden, toerisme vanuit China dat niet doorgaat, mensen die niet naar werkplekken komen. "Wat ondernemers nog niet doorhebben is dat halffabricaten en onderdelen van machines die in Nederland geproduceerd worden niet doorkomen."

Ook belangrijke grondstoffen voor bijvoorbeeld antibiotica komen uit Chinese fabrieken en kunnen dus opraken. "Daar moeten we nu vraagtekens bij zetten."

Verstrekkend probleem

Roy Kaak en Lotte Spilner, beide inkoper van decoratieve tuinartikelen, voorzien dat het virus vooral op de lange termijn problemen gaat opleveren. Februari hadden ze vanwege het Chinees nieuwjaar als rustige maand ingecalculeerd, maar hoe de komende maanden verlopen weten ze niet – de fabrieken waar hun producten geproduceerd worden, liggen in ieder geval nog stil.

Zelfs al wordt de productie opgepakt, dan nog is het probleem niet voorbij vanwege de vele 'partners' in het proces. Spillner: "Ondanks dat schepen gaat, is het probleem op dit moment is om goederen naar de haven te brengen." In China zijn vele wegblokkades, waardoor de goederen die normaliter via containerschip naar Nederland gaan, binnenlands niet vervoerd worden. "Het probleem strekt zich uit."

'Fabriek van de wereld'

Vonhof dacht aanvankelijk, net als veel ondernemers, dat hij met zijn schoonmaakbedrijf niet geraakt zou worden. De leverancier van de poetsdoeken die hij gebruikt, produceert in China. "Dat is nu nog te doen, maar als ze op zijn, moeten we iets anders bedenken. Één ding is zeker, de prijs gaat omhoog, dus mijn prijs ook."

Zijn we als Nederland te afhankelijk van China? Kaak en Spillner zijn als sinds 2003 bezig om de productie te spreiden naar bijvoorbeeld Vietnam, India en Oost-Europese landen om minder afhankelijk te zijn. Vonhof ziet eenzelfde beweging bij meer bedrijven, ook omdat geproduceerde productaantallen lager worden. "Maar China is de fabriek van de wereld. Het is niet anders."

Ster advertentie
Ster advertentie