Economie
NOS

Eigen huis voor modaal inkomen nog verder weg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eigen huis voor modaal inkomen nog verder weg

Eenverdieners met een gemiddeld inkomen hebben het bijzonder lastig op de woningmarkt. Voor 150.000 euro kun je bijna nergens meer een huis kopen, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Bij slechts 4,3 procent van de aangeboden woningen is de vraagprijs 150.000 euro of lager. Vorig jaar was dat nog 7,5 procent.

"Het wordt steeds lastiger voor 'Jan Modaal' om een huis te kopen", zegt De Hypotheker-directeur Michel van den Akker in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik zeg lastiger maar in de Randstad is het zelfs ondoenlijk, daar krijgen ze gewoon geen voet tussen de deur."

In de provincies Utrecht (1,1 procent) en Noord-Brabant (1,6 procent) is de situatie voor een woningzoekende het meest uitzichtloos. In Groningen en Zeeland maken ze de meeste kans.

In alle Nederlandse provincies zijn de koopmogelijkheden voor mensen met een modaal inkomen het afgelopen jaar gedaald, blijkt uit de momentopnames van de Hypotheker. Die vergeleek het huizenaanbod op woningwebsite Funda in de eerste week van november 2018 met die van de derde week van november 2019.

Eigen huis voor modaal inkomen nog verder weg

Ster advertentie
Ster advertentie