appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Koopkracht gepensioneerden onder druk, maar armoede was nooit zo laag voor hen

ANP
donderdag 12 september 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De koopkracht van gepensioneerden staat al tien jaar onder druk. Toch ging het nog nooit zo goed met hen. "De afgelopen jaren is de armoede spectaculair gedaald onder deze groep. Er is geen leeftijdsgroep waar de armoede zo laag is." Dat zegt hoofdeconoom bij Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen.

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander is dan wel een klein beetje gestegen, die van gepensioneerden zakt voor het tweede jaar op rij. Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft er grote zorgen over.

 

Verwachtingen

Volgens Van Mulligen zijn mensen altijd uitgegaan van een waardevast pensioen. Tot de crisis in 2007 werden pensioenen en de AOW geïndexeerd en dat creëert bepaalde verwachtingen. De afgelopen tien jaar komen deze verwachtingen voor deze groep niet uit. "Ik kan me voorstellen dat dit uitmondt in een gevoel van teleurstelling en dat sommige mensen zich een beetje bedrogen voelen als ze vijf jaar op rij een min krijgen te verwerken." 

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zien dat de koopkracht voor ouderen al tien jaar onder druk staat, en stelt dat een derde van de ouderen financieel kwetsbaar is. Ze zouden zorg en sociale activiteiten mijden, omdat ze het niet kunnen betalen. Met de aanstaande pensioenkortingen dreigt de koopkracht voor gepensioneerden aan het eind van het jaar nog verder te dalen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1