appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aandeelhouders trekken steun bestuur ING in

ANP
woensdag 24 april 2019 | NOS | Redactie

Aandeelhouders van ING Groep hebben met grote meerderheid hun ongenoegen laten blijken over de witwasaffaire en de rel rond de beloning van topman Ralph Hamers. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering heeft ruim 62 procent van de aandeelhouders zijn steun aan de raad van bestuur en de raad van commissarissen ingetrokken.

Aandeelhouders ING steunen bestuur niet langer

 

Het komt zelden voor dat aandeelhouders besluiten om geen 'decharge' te verlenen, zoals dat heet. ING trof afgelopen september een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat de bank te weinig deed om het witwassen van crimineel geld te voorkomen. Verder speelde vorig jaar ook de beloningsaffaire. De raad van commissarissen moest het voorstel om topman Ralf Hamers 50 procent meer salaris te betalen onder grote maatschappelijke druk weer intrekken.

Directeur Paul Koster, van de Vereniging voor Effectenbezitters, is bang dat er nieuwe lijken uit de kast zullen vallen. "Mijn punt is dat ING als grootste bank van Nederland nu al meer dan een jaar in het nieuws is om de verkeerde redenen. En wij vinden zelf dat de raad van bestuur en raad van commissarissen niet krachtig genoeg heeft opgetreden."

Ook pensioenfondsen PMT en PME, en pensioenuitvoerders PGGM en APG, steunden het bestuur niet. Namens de grote beleggers stelde Margriet Stavast van PGGM: "De belangrijkste taak van het bestuur van een systeembank is het borgen van de reputatie. De twee zaken zijn voor ons aanleiding om het voorstel niet te steunen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1