appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Peter Hein van Mulligen: 'Extra huurstijging speelt huurders parten'

ANP
donderdag 4 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Huren wordt steeds duurder. Veel huren zijn harder gestegen dan de gemiddelde prijzen en deze 'extra huurstijging speelt huurders parten'. Dat zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in Spraakmakers.

Stand.nl: Huurders zijn de grootste slachtoffers van de overspannen woningmarkt

'2019 erger'

Voor 2019 verwacht Van Mulligen dat het verschil nog groter wordt. "De meeste mensen betalen twintig procent meer aan energie dit jaar. Goede kans dat het verschil in 2019 nog erger wordt."

Het gat in woonlasten tussen huurders en woningeigenaren is fors groter geworden de afgelopen zes jaar blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral in de periode tussen 2012 en 2015 is dit gat ontstaan. Van 2015 tot 2018 vlakte het verschil wat af.

Stand.nl: Zijn huurders zijn de grootste slachtoffers van de overspannen woningmarkt

Woonlasten 

Het toegenomen verschil wordt niet verklaard door het verschil in gemiddeld inkomen tussen beide groepen, maar vooral door een groter verschil in de woonlasten zelf. 

Volgens Van Mulligen zijn de woonlasten voor mensen die een woning huren de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die kosten van woningbezit juist relatief zijn gedaald. Huurders zijn nog steeds een stuk meer kwijt aan de energierekening en andere woonlasten aldus de econoom.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1