Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: Hoe om te gaan met beschuldigingen van seksueel wangedrag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Hoe om te gaan met beschuldigingen van seksueel wangedrag?

Het zong al een tijdje rond op Twitter en GeenStijl gisteren: verschillende jonge jongens beschuldigen D66-Kamerlid Sidney Smeets en een NOS-verslaggever van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het Mediaforum van Spraakmakers bespreken we hoe organisaties én media moeten omgaan met zulke aantijgingen.

Nadat er verschillende berichten op sociale media de ronde gingen over mogelijk seksueel wangedrag, kwamen de grote dagbladen pas met berichtgeving nadat er een reactie van D66 en Smeets naar buiten was gekomen.

Volgens HUMAN-directeur Marc Josten is wachten op wederhoor hier de juiste volgorde. "Het gaat om buitengewoon zware beschuldigingen, daar horen zware bewijzen en een zware procedure bij."

Josten vindt dat kwaliteitskranten zich op dit punt moeten onderscheiden van sociale media. Kans op wederhoor bieden is daarbij essentieel. "Dat is hun grote goed. Dus het is heel goed dat ze dit doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgvuldig

Volgens Paul Römer, directeur radio en televisie bij Talpa, heerst er in de journalistiek een enorme 'hijgerigheid' om als eerste met een bericht te komen. Internet heeft dit alleen maar versterkt. "Hoor- en wederhoor zijn hier het slachtoffer van geworden."

Volgens Römer is het aan serieuze mediatitels om dit journalistieke principe te bijven hanteren. "Anders is iedereen kwetsbaar voor een opmerking van een ander."

Omdat de aantijgingen zo ernstig zijn, zijn de consequenties dat ook. Römer: "Voor de potentiële slachtoffers, Smeets zelf en D66." Daarom moet er extra zorgvuldig met zaken als hoor- wederhoor het onderzoek en de feiten worden omgegaan, denkt Römer. "En wat ik wel vaker zeg in dit Mediaforum: politie en justitie moeten hun werk kunnen doen."

Verklaring D66 'niet verstandig'

D66 kwam gisteren met een reactie per brief waar partijvoorzitter Kaag én Smeets onder elkaar een aparte reactie gaven. Kort gezegd had Kaag het over 'duidelijke normen' en Smeets over heeft zich naar zijn weten "altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden".

Volgens Römer is het vreemd dat D66 gekozen heeft om samen een verklaring af te leveren. "Hiermee kun je de indruk wekken dat je een partij hebt gekozen." Verstandiger zou zijn dat ze met gepaste afstand zouden zeggen dat ze dit zouden onderzoeken. "Met deze quote van Smeets onder je eigen quote, lijkt het alsof je er dichter op zit dan je zou willen."

Reactie NOS

Ook over een NOS-verslaggever kwamen berichten naar buiten via Twitter. Daarop reageerde de NOS afgemeten en geanonimiseerd: "Bericht van onze hoofdredactie: We zien de berichten hier op Twitter over onze verslaggever. Dit is voor alle betrokkenen een complex en precair onderwerp. Het heeft onze volle aandacht."

"Deze reactie is precies zoals het hoort", vindt Römer. Er wordt iemand beschuldigd en de naam wordt nog niet genoemd. Hij gaat ervan uit dat er nu een intern feitenonderzoek plaatsvindt. "Deze organisatie gaat hier buitengewoon serieus mee om. Hier gaan we nog wat over horen."

Verantwoord mee omgaan

Josten vindt de werkwijze van de NOS - die afwacht totdat alle feiten bekend zijn voordat ze uitspraak doen - de beste. "Het gaat om buitengewoon zware zaken. Als serieus medium hoor je hier heel verantwoord mee om te gaan.

Het Mediaforum met Paul Römer en Marc Josten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie