appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

75 jaar Arbeidsvitaminen: 'Een soort doorgaande Top 2000'

ANP
woensdag 17 februari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het legendarische radioprogramma Arbeidsvitaminen van AVRO-TROS bestaat deze week 75 jaar. Volgens mediahistoricus Bas Agterberg is het programma door de verbinding met de luisteraar én de muziek zo'n groot succes. "Het is een soort doorgaande Top 2000", vertelt hij in Spraakmakers.

Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar

Arbeid en wederopbouw 

"Een programma met in de titel 'arbeid', dat zou je nu niet meer kunnen maken", zegt Agterberg. Arbeidsvitaminen werd voor het eerst uitgezonden in 1946 en kwam overgewaaid uit Engeland waar ze tijdens de oorlog Music while you work uitzonden op de radio. 

Arbeidsvitaminen werd toen omschreven als 'een vrolijk programma, voor huis en fabriek'. Agterberg: "Het was de tijd van de wederopbouw in Nederland, het draaide allemaal om arbeid. En die tijd was radio natuurlijk hét medium.”

Mix van muziek 

Het succes zit hem volgens presentator Hans Schiffers in de mix van muziek. Iedere dag kiezen twee bedrijven de muziek van de dag. "Je krijgt elke dag andere smaken en voorkeuren, maar het geheel blijft wel klinken als Arbeidsvitaminen

Schiffers presenteerde het programma in de jaren '90 op 3FM en nu op NPO Radio 5. Hoewel de presentator een vrij kleine rol heeft, verveelt het geen moment. "Je kunt echt alle kanten op in dit programma."  

Verbinding luisteraar 

Het AVROTROS-programma is inmiddels het langslopende radioprogramma ter wereld en hoort bij het cultureel erfgoed van Nederland, vindt Agterberg. Hij vertelt een anekdote waarbij de naaisters in een fabriek hun vinger mochten opsteken als ze een plaatje wilde horen. "Dan zetten ze de naaimachines even uit." 

De formule is eenvoudig en na al die jaren een "feest der herkenning". Maar de belangrijkste reden voor het succes is volgens de mediahistoricus, dat de luisteraar betrokken wordt bij het maken van het programma. "Juist door die relatie met de luisteraar en de vernieuwing blijft het programma bestaan." 

Arbeidsvitaminen bestaat 75 jaar

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1