appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mediaforum: hoe je als journalist ongewild onderdeel wordt van het circus rond Forum voor Democratie

ANP
woensdag 10 februari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Journalisten die proberen antwoord te krijgen op vragen aan Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, worden ongewild vaak onderdeel van de campagne van deze partij, zegt Floor Bremer van RTL Nieuws in Spraakmakers

Het politiek forum met Stéphane Alonso en Floor Bremer
Elsevier Weekblad schreef dat in WhatsApp-groepen van de partij racistische en homofobe berichten zouden rondgaan van Baudet zelf. De RTL-journalist wilde antwoord op de vraag hoe hij dacht over deze vermeende uitspraken. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Floor Bremer in het Mediaforum van Spraakmakers

Frame van FVD 

Journalisten verzamelen zich als een "zwerm" om Baudet heen om hun vragen te stellen. Dit wordt volgens Bremer ook gefilmd door een medewerker van de partij. "Voordat je terug op de redactie bent, staat er al een filmpje op hun site waarop ze zeggen: kijk eens hoe wij geframed worden."

De video, geplaatst op het YouTube-kanaal van FVD heeft als titel Hoe de media opereren als loopjongens van een totalitair systeem.

Doordat alle journalisten op hetzelfde moment hun vraag aan Baudet proberen te stellen, kan hij gemakkelijker regisseren waar hij wél en niet op wil antwoorden. Daardoor blijft goed weerwoord volgens Bremer uit. 

Achternazitten 

Om niet in een "zwerm" journalisten te belanden en antwoord te krijgen op "valide vragen", vroeg Bremer Baudet later naar zijn reactie op de vermeende racistische appjes. "Dan zegt hij: nu wil ik niemand meer te woord staan. Vervolgens begint hij te lopen."

Doordat Baudet wegloopt belandt Bremer naar eigen zeggen vaak in een "raar shot" waarbij het lijkt alsof ze hem achternazit om een antwoord te ontlokken. "Maar je hebt gewoon nóg stééds geen antwoord op je vraag." 

Heksenjacht 

Baudet spreekt van een heksenjacht, maar volgens Bremer is het haar journalistieke plicht om weerwoord te halen. "Je wilt weten of dit klopt en of dit de officiële lijn van de partij is." Het is volgens haar belangrijk om erachter te komen hoe de partij en Baudet zelf over deze uitspraken denkt. "Het zijn wel volksvertegenwoordigers. Het zegt wat, ook naar een kiezer toe." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1