Cultuur & Media
NTR

Nour-Eddine Jarram: 'Rembrandt is mijn idool en hij waakt over mij'

foto: Nour-Eddine Jarramfoto: Nour-Eddine Jarram
  1. Nieuwschevron right
  2. Nour-Eddine Jarram: 'Rembrandt is mijn idool en hij waakt over mij'

In Rijksmuseum Twenthe is de omvangrijke solotentoonstelling Beeldenstorm te zien van schilder Nour-Eddine Jarram (1956). "De tentoonstelling is een bekroning na al die 40 jaren die ik aan het ploeteren ben in mijn atelier", vertelt hij in Kunststof. "Het leven als kunstenaar is ploeteren, maar ook een groot geluk."

Van Marokko naar Enschede

Jarram kwam eind jaren zeventig vanuit Marokko naar Enschede om te studeren aan de roemruchte kunstacademie AKI. Hij is nooit meer uit Enschede vertrokken en werkt tot op vandaag de dag aan een rijk oeuvre dat op (inter)nationale erkenning kan rekenen.

"De tentoonstelling is een bekroning na al die 40 jaren die ik aan het ploeteren ben in mijn atelier. Het leven als kunstenaar is wel ploeteren, maar ook een groot geluk. Toen ik al die opgerolde en opgeborgen schilderijen van de afgelopen jaren in het museum mocht ophangen, was het net alsof ik mijn kinderen weer terugzag."

A tribute to the dead, 2020, aquarel

Ontdekking van het tekenen

Jarram is in Casablanca opgegroeid, in een groot en arm gezin: "Het was een liefdevol gezin met elf kinderen. We hadden bijna niks. Ik had geen tekenspullen zoals papier en potloden. Ik ontdekte pas dat ik kon tekenen op school. Ik ging daar met mijn potlood op het formicatafeltje tekenen.

Mijn leraar Arabisch werd heel boos en gaf me een klap in mijn gezicht. Gelukkig was daar ook een lerares Frans. Ze vond dat ik mooi kon tekenen en stimuleerde me om door te gaan. Ze gaf me tekenspullen en hing mijn tekeningen zelfs op in haar huis. Door haar ben ik gaan geloven dat ik het kon."

Nour-Eddine Jarram

Helden als Rembrandt en Van Gogh

Op de kunstacademie in Casablanca maakte Jarram kennis met de grote Westerse kunstschilders als Delacroix, Van Gogh en Rembrandt. Zij inspireerden hem enorm. "Ik kon niet wachten om mijn helden in Nederland in het echt te gaan zien. Rembrandt is mijn grote idool. Ik identificeer me met hem. Hij heeft ook dieptepunten en hoogtepunten gekend in zijn leven en werk. Hij is de schilder die over mij waakt."

Van 19 november 2020 t/m 9 mei 2021 is de solotentoonstelling Beeldenstorm van Nour-Eddine Jarram te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie