Cultuur & Media
BNNVARA

Wat gebeurt er als de natuur ons terug gaat pakken?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als de natuur ons terug gaat pakken?

Lekker op de bank een goed boek lezen, maar, wat lees je dan? De Nieuws BV verschaft helderheid in deze donkere dagen en vraagt iedere maand twee fanatieke lezers om hun favoriete boeken van dit moment te delen.

Miriam Pieters is docent Nederlands in Rotterdam en is daarnaast recensent voor het TZUM. Nathalie Maciesza is kunsthistoricus en heeft de website kunstmeisjes.com, waarop tentoonstellingen worden gerecenseerd. Fanatieke lezers zijn Pieters en Maciesza zeker, ze lezen meerdere boeken per week. Speciaal voor jou hebben ze twee boeken die ze bespreken in deze allereerste editie van de boekenrubriek van De Nieuws BV.

Een leven van licht, lucht en liefde

Pieters las de debuutroman Wij zijn licht van Gerda Blees, een boek over een woongroep die besloot niet meer te eten en te leven van licht, lucht en liefde. Een van de bewoonster komt te overlijden en de vraag in de roman is wie kun je daarvoor verantwoordelijk stellen. "In de vijfentwintig hoofdstukken die langskomen vertrekt Blees steeds vanuit een heel bijzonder perspectief. Wij zijn de nacht, wij zijn de plaats delict, en in al die hoofdstukken zoomt ze steeds in op de hoofdvraag: kan het een ander aangerekend worden als een volwassene besluit te stoppen met eten."

Quote

De vraag, kun je leven van licht, ik kan me daar persoonlijk niks bij voorstellen.

Nathalie&nbsp;<span style="caret-color: auto;">Maciesza</span><span style="caret-color: auto;">

Het wij-perspectief is iets dat Pieters erg aanspreekt in de roman. "Voor mij is de hoofdvraag eigenlijk: waar eindigt individuele verantwoordelijkheid en gaat het over in gemeenschappelijke zorgplicht. Vrij relevante en actuele vragen." Dit perspectief is iets dat Maciesza ook erg interessant vindt aan het boek. "De vraag, kun je leven van licht, ik kan me daar persoonlijk niks bij voorstellen. Het was een ver van m'n bed show, maar daardoor juist heel boeiend om te denken wat brengt iemand ertoe om tot zo'n beslissing te komen. Dat houdt de spanning er in."

Wat als de natuur ons terug gaat pakken?

Jaag je ploeg over de botten van de doden van de Poolse auteur en Nobelprijs-winnares Olga Tokarczuk verscheen in 2009, maar is sinds kort vertaald in het Nederlands. Maciesza heeft zelf Poolse roots en vertelt enthousiast dat ze geen gelegenheid onbenut laat om de Poolse literatuur te promoten.

Quote

Ik hou van haar zelf relativerende en droogkomische toon, vooral omdat ze grote thema's bij de horens vat op een hele lichtzinnige manier

Miriam Pieters

Het verhaal speelt zich af in een gehucht in Polen, vlakbij de Tsjechische grens, centraal staat de excentrieke Janina Duszjenko. Als zij en haar buurman ontdekken dat hun andere buurman niet meer leeft, is de vraag, is het een ongeluk, of is het moord. "Janina Duszjenko gaat zich bemoeien met dat politieonderzoek. Niet als een detective, maar ze beroept zich op haar kennis van de natuur en van dieren. Het is een heel eigenzinnig hoofdpersonage waar je echt van gaat houden."

De vraag die dit boek oproept; wat als de natuur ons terug gaat pakken. Maciesza las het boek in het Pools en in het Nederlands, Pieters las het boek in het Engels en in het Nederlands. "Ik hou van haar zelf relativerende en droogkomische toon, vooral omdat ze grote thema's bij de horens vat op een hele lichtzinnige manier", zegt Pieters.

Nog een laatste tip

De boeken klinken zwaar, maar Pieters legt uit dat ze allebei licht van toon zijn. Maar mocht je twijfels hebben, dan raadt Pieters het nieuwe boek van Marieke Lucas Rijneveld aan. Maciesza heeft als tip dat je niet uren achter elkaar moet lezen, maar juist bijvoorbeeld 's ochtends even een half uurtje leest, of in je middag pauze even een boek erbij pakt. "Je moet het zien als een traktatie aan jezelf en niet als een moetje."

Leven van licht en de botten van doden: boekentips van Miriam Piters en Nathalie Maciesza

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie