appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jinek pakt Henk Krol in eerste aflevering aan: 'Hele bijzondere televisie'

ANP Foto
dinsdag 18 augustus 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Gisteravond was ze terug: Jinek. Haar eerste uitzending na de zomerstop trok 690.000 kijkers naar RTL. En die zagen hoe ze Henk Krol de maat nam. "Ze had haar redactie heel goed laten uitzoeken hoe het zat", zegt politiek journalist Leonard Ornstein in het Mediaforum van Spraakmakers.

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Henrike van Gelder

"Ik vond het echt een prachtige aflevering", aldus Ornstein. "Ik heb vol belangstelling gekeken. Wat mij echt opviel, was het interview met Henk Krol, grote klasse." Krol moest zich bij Jinek aan tafel verantwoorden voor zijn declaraties. Er was veel te doen om o.a. de dure stroopwafels, nadat NRC vorige week meldde dat er vraagtekens gezet worden bij de declaraties van Krol.

"Zij had heel goed laten uitzoeken door haar redactie hoe het zat. Ik zag daar de Jinek 2.0. Ze hield zich alleen maar aan de feiten vast, kwam daar steeds op terug." Ornstein plaatst ook een kanttekening. "Maar ze is in die nieuwe rol ook kwetsbaar. Ik heb zelf veel politieke interviews mogen maken en begeleiden. En ze maakte het persoonlijk door te zeggen: u bent een ruziemaker, u hebt al eerder problemen gehad met declaraties bij de gaykrant. Ze had misschien wat meer humor erin kunnen gooien", vindt Ornstein. 

'Bijzondere televisie'

"Als je een politicus persoonlijk aanvalt, kan je er vergif op innemen dat hij dat terugdoet", zegt Ornstein. "Maar zoals Krol dat deed, heeft Jinek er geen last van denk ik", zegt Henrike van Gelder, hoofdredacteur Kidsweek. "Hij werd woedend, het was hele bijzondere televisie", vult Ornstein aan. "Dat iemand heel kwaad wordt, dat vinden we mooi. Dat is emotie."

"Ze kwalificeerde hem al", zegt Henrike van Gelder van Kidsweek. "Ik ben weggezapt. Ik vond het juist niet zo heel erg feitelijk en een beetje populair, sturende antwoorden, op de emotie interviewen. Toen kwam er een reclameblok, tot mijn verbazing, toen ben ik weggezapt."

Jeanne d'Arc van de interviewjournalistiek

De tweede helft van het interview vond Van Gelder stukken beter. Ze sluit zich aan bij Ornstein. "Ik vond het ook heel spannend. In de kritiek wordt gezegd: ze pakt juist Henk Krol aan, dat is makkelijker dan een andere politicus."

Ornstein blijft vol lof. "Zoals ze er gisteren stond, is ze een soort Jeanne d'Arc van de interviewjournalistiek. Er is gekozen voor de koers van strakke interviewster. En dat doet ze heel goed."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1