Cultuur & Media
BNNVARA

Karin Bloemen: 'Maurice de Hond verdient een standbeeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Karin Bloemen: 'Maurice de Hond verdient een standbeeld'

Welke held moet op een sokkel? Voor Karin Bloemen is het duidelijk: Maurice de Hond. De opiniepeiler steekt zijn nek uit voor anderen, zegt Bloemen in De Nieuws BV: "Hij maakt zich de laatste tijd zorgen over de maatregelen tegen het coronavirus en ik vind het heel moedig van hem dat hij zich daar over uitspreekt."

"Ik hou van mensen die durven te knokken voor wat ze waard zijn", zegt Karin Bloemen. Normaal zou Bloemen een standbeeld oprichten voor haar held Nelson Mandela, maar nu gooit ze haar keuze over een andere boeg, "want hij heeft vast al heel veel standbeelden." Verdient haar vader dan een standbeeld? Ook die zet ze niet op een sokkel, hoewel ze het idee om eindelijk tegen hem op te kijken op het voetstuk wel heerlijk vond.

Nee, geen Mandela, geen vader: iemand uit haar eigen vak dan? Ook niet. "Want iedereen weet dat mensen uit mijn vak het snelst van hun sokkel af vallen", zegt de cabaretière. "Want weet je, je bent even leuk, je heet Harvey Weinstein en opeens blijkt er van alles mis te zijn. Daarover hoeven we verder niet uit te wijden."

Maurice de Hond op een sokkel

En wie dan wel een standbeeld moet krijgen? Maurice de Hond. "Ik wilde iemand voorstellen die nu in deze tijd, zijn nek uitsteekt. Niet uit eigen belang, maar omdat hij zich echt zorgen maakt om de berichtgeving. Zo kwam ik uit op Maurice de Hond."

Bloemen: "Ik ken hem al heel lang en dit is een man die heel goed statistieken kan lezen en weet hoe je naar data moet kijken. Ik kan dat niet want ik ben blond en heb dat nooit geleerd, maar hij wel." De afgelopen maanden hamerde hij op het goed lezen van de data en het daarmee maken van goede beslissingen, legt Bloemen uit. Voor haar reden te meer om De Hond op een sokkel te plaatsen.

Kritiek

Niet iedereen zou het eens zijn met de keuze van Bloemen: er wordt de afgelopen tijd veel kritiek op De Hond geuit. Dat komt omdat hijzelf kritisch is op het coronabeleid vanuit de overheid. Volgens De Hond lijden het kabinet, het OMT en het RIVM aan tunnelvisie en is de anderhalvemeterregel onzin. Bloemen bewondert hoe De Hond hiermee omgaat en door blijft gaan.

Maurice de Hond verdient een standbeeld

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie