appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Julius Jaspers: 'Wat ben ik blij dat ik die restaurants niet meer heb'

ANP
zaterdag 25 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De horeca in Nederland heeft het zwaar door de coronacrisis. Kok en culinair ondernemer Julius Jaspers wordt nog dagelijks wakker met een opgelucht gevoel. "Wat ben ik blij dat ik die restaurants niet meer heb." 

Culinair ondernemer Julius Jaspers over stand van zaken in restaurantwereld

Jaspers had drie restaurants die hij de afgelopen jaren verkocht heeft om zich te richten op andere zaken zoals kookboeken schrijven. "Een van de zaken is helaas failliet gegaan." De kok is blij dat hij in deze zware tijd niet de verantwoordelijkheid heeft voor personeel.

Faillissement 

In de horeca is al een eerste ontslaggolf zichtbaar, vooral in de catering en bij formulerestaurants zoals La Place. ING sprak eerder uit dat ze - misschien tegen de verwachting in - inschatten dat uiteindelijk 1,5 tot 2,5 procent van de horecazaken failliet zal gaan. 

Jaspers noemt het ontzettend zuur voor de ondernemer, maar volgens hem zal het voor het horecalandschap niet eens zo erg zijn. "Er zijn een heleboel horecabedrijven die misschien helemaal niet zo goed zijn." 

Uiteten 

Jaspers zelf stond – ondanks zijn liefde voor uiteten gaan – niet vooraan toen de restaurants na de intelligente lockdown de deuren weer opende. "Ik eet wel uit, maar alleen op een terras." Hij is extra voorzichtig om niet besmet te raken met corona. "Ik ben de risicogroep. Qua leeftijd en formaat en ik heb een kunsthartklep. Ik moet gewoon niet ziek worden." Hij ziet mensen veel te dicht bij elkaar in de buurt komen. 

Gek genoeg had hij het eigenlijk helemaal niet gemist en kwam hij voor het eerst weer eens toe aan andere dingen. "Ik heb heel veel gekookt. Ik heb dingen gemaakt die ik al 30 jaar niet gemaakt heb." Onlangs maakte hij nog een Pavlovataart en als je daar nou zelf ook zin in krijgt: het recept staat op zijn website

Culinair ondernemer Julius Jaspers over stand van zaken in restaurantwereld

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1