appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tweede golf? 'Ik denk dat media een meer alarmistische toon gaan aanslaan'

ANP
dinsdag 21 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het aantal coronabesmettingen in Nederland en Europa neemt weer toe. In het mediaforum van Spraakmakers vragen we hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, welke afwegingen hij maakt bij het brengen van coronanieuws. 

Het Mediaforum met Pieter Klok en Avi Bhikhie
Er is flinke vooruitgang geboekt met een vaccin tegen corona kopte de Volkskrant vandaag. Tegelijkertijd duiken er ook steeds meer besmettingshaarden op. Dit zorgt voor dilemma’s op de redactie. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pieter Klok in Spraakmakers

Klok wil enerzijds het positieve nieuws over de doorbraak met het vaccin brengen, maar denkt ook na over de eventuele gevolgen van zo’n bericht. "Normaal moet je alleen maar inschatten of iets groot nieuws is of niet. Nu moet je toch ook gaan nadenken over de gedragseffecten. "Als je te veel hoopt biedt, gaan mensen zich misschien niet meer aan de social distance houden." 

Inschatten hoe erg het is 

Voor de grote uitbraak in maart volgde de Volkskrant het RIVM dat toen nog zei dat het waarschijnlijk om een gewone griep ging. Hij vraagt zich af of media deze keer ook de autoriteiten op deze manier moeten blijven volgen, of dat ze meer "op de troepen vooruit moeten lopen". 

"Je moet je toch baseren op wat deskundigen zeggen," aldus Klok. Maar ook experts weten het niet altijd. "Het virus is nog steeds een vrij onbekende tegenstander, wat het heel moeilijk maakt om het nieuws te duiden." 

Het is volgens hem een belangrijke taak voor de media om te proberen in te schatten hoe erg deze besmettingen nu zijn. "Het verraderlijke van dit virus is, dat we pas echt zien hoe erg het is, als het te laat is." 

Alarmistische toon 

Het aantal ziekenhuisopnames is laag en dat kan je onterecht in slaap sussen, denkt Klok. "Vorige keer toen we ingrepen, was het al te laat. Toen moesten we radicaal tekeergaan en heel de samenleving platleggen." 

Hij verwacht dat met de toename van coronabrandhaarden in Nederland en Europa, de toon van de journalistiek zal veranderen. "Ik denk dat media een meer alarmistische toon gaan aanslaan de komende tijd." 

Het Mediaforum met Pieter Klok en Avi Bhikhie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1