appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ramp surfers: feitelijke berichtgeving door 'intelligente' surfcommunity

ANP
woensdag 13 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het dramatische ongeval met de surfers beheerste gisteren het nieuws. Was de berichtgeving minder dramatisch of emotioneel en meer feitelijk dan normaal bij een ramp van deze omvang? 

Omroepbaas Bert Huisjes zegt in het Mediaforum van Spraakmakers dat dit vooral te danken was aan de surfcommunity, die online behoorlijk informatief was. "Mensen proberen zich te verplaatsen in de omstandigheden om inzichtelijk te krijgen wat er die avond gebeurd zou kunnen zijn." 

Aard van surfers 

Hij denkt dat deze feitelijke benadering van het drama te maken kan hebben met de aard van surfers. Volgens hem zijn surfers in principe gewend om met risico's om te gaan en de omstandigheden in te schatten. "Ze beoefenen een gevaarlijke sport en kunnen dit door de risico’s in te schatten heel lang veilig doen. Totdat het een keer misgaat."

 

Ook HUMAN-baas Marc Josten viel op hoe "intelligent" de reacties van leden uit de surfcommunity waren, die aanschoven bij de verschillende televisieprogramma’s. Ook hem viel de relatief kalme houding op. "Misschien hebben ze een veel normalere manier van omgaan met de dood." 

Dat ziet hij vaker bij mensen die zichzelf blootstellen aan grote risico’s zoals bij zijn eigen vrienden die aan bergbeklimmen doen. "Daar zit een soort omarming van het lot die ik niet bij iedereen herken." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1