Cultuur & Media
NTR

Muziek tot leven, verhalen van musici in de oorlog

foto: Margriet Vroomansfoto: Margriet Vroomans
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek tot leven, verhalen van musici in de oorlog

In Kunststof vertelt journalist Margriet Vroomans over de podcast Muziek tot Leven- Verhalen van musici in de oorlog. De serie vertelt het verhaal van 17 musici die vervolgd werden in de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar na de bevrijding maken we kennis met onder anderen Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden.

Veel van de vervolgde componisten en musici waren Joods en mochten daarom hun beroep niet uitoefenen. Anderen verzetten zich tegen de Duitse bezetter of weigerden lid te worden van de Kultuurkamer, waarbij alle kunstenaars en artiesten zich verplicht moesten aansluiten. Ze moesten daarom zwijgen, onderduiken of werden zelfs weggevoerd. Sommigen zijn in concentratiekampen vermoord, anderen overleefden ternauwernood de oorlog.

Leo Smit

Componist Leo Smit wordt gezien als één van de meest getalenteerde componisten van zijn generatie. Smit groeide op in een welgesteld Joods gezin en studeerde cum laude af aan het conservatorium. Zijn Frans georiënteerde werk klonk in Parijs en in het Amsterdamse Concertgebouw en werd enthousiast ontvangen. Maar door de oorlog veranderde alles. Werk van Joodse componisten mocht niet meer uitgevoerd worden, Smit moest verhuizen en was gedwongen zich uit het muziekleven terug te trekken.

Dick Kattenburg

Dick Kattenburg was een veelbelovende jonge Nederlandse componist. Hij was pas 24 jaar oud toen hij op 19 mei 1944 vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz werd gedeporteerd. Het is het enige transport van Joodse gevangenen dat ooit op film is vastgelegd, in de Westerborkfilm. De muziek van Dick Kattenburg werd 55 jaar na de oorlog bij toeval weer ontdekt.

Hoe is de podcast ontstaan?

"We hadden in de zomer een project gedaan met brieven van Mozart, vertelt Margriet. Dat was heel mooi, het gaf een inkijkje in zijn leven. Toen dacht ik, volgend jaar is 75 jaar na de bevrijding, wat gaan we doen? Ik wilde het natuurlijk over musici hebben.Toen ik research ging research doen, zouden het reportages van zo'n 5 minuten zijn. Maar het werd al snel duidelijk, dit wordt een serie."

De podcast is beluisteren op NPO Radio 1 of via de bekende podcastkanalen.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie