appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Een treurtrip naar de lelijkste plekken van Nederland

Spraakmakers
zaterdag 18 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Een leegstaand pand, beton, en het liefst een canta om het beeld compleet te maken. Treurjournalist Mark van Wonderen zoekt de meest treurige plekken van Nederland op. "Heel Nederland is aangeharkt, iedere vierkante meter heeft een bestemmingsplan. Dat er plekken zijn die zich daar niets van aantrekken, dat moeten we koesteren."

Eerder zette Van Wonderen al alle Chinese restaurants op de foto, maar voor zijn nieuwe reisgids is het de beurt aan treurspots. "Een treurtrip is een trip naar een plek waar allerlei treurparels aaneengeregen worden."

Vaak zijn dat leegstaande panden, of plekken die teloorgaan. "Maar nieuwbouw kan ook heel treurig zijn." Samen met verslaggever Maarten Bleumers ging Van Wonderen naar een treurpareltje, het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord:

Mark van Wonderen en Maarten Bleumers bij 'treurplek' het Buikslotermeerplein

Van Wonderen zoekt de kant op van Nederland die niet zo mooi is. "Dit is een rijk land, het gaat goed en mensen kennen de mooie plekken." Toch zijn de treurplekken het 'echte Nederland'. "Plekken die lopen weg te kwijnen."

Mark van Wonderen over zijn boek vol treurtrips

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1