appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Elvis Presley zou vandaag 85 jaar geworden zijn: 'Nederland is te laat ingehaakt'

EPA
woensdag 8 januari 2020 | AVROTROS | Stax&Toine Twitter

85 jaar zou hij vandaag zijn geworden: The King, Elvis Presley. Het wordt gevierd op landgoed Graceland en vanavond wordt in meerdere bioscopen in het land eenmalig de concertfilm Elvis: That's The Way It Is uit 1970 getoond. Schrijver Peter Buwalda is een groot fan. Hij vertelt erover in Stax&Toine.

The King overleed in 1977 aan een hartaanval. Hij was toen 42 jaar oud. Presley heeft nog altijd veel fans. Op verschillende plekken wordt dan ook stilgestaan bij zijn verjaardag.

Nederland slecht Elvis-land

Peter Buwalda werd fan toen het nummer Grease uitkwam, hij was toen zes jaar oud. "Dat is het eerste lied dat ik kende", zegt hij. Presley ging ook dood rond die tijd. "Ja, heel raar. Een man die 85 jaar had kunnen worden, maar in 1977 al dood ging. Dan besef je wel dat een leven heel kort kan zijn." Buwalda was te klein om door te hebben dat rock-'n-roll toen eigenlijk al niet meer cool was in Nederland. "Maar achteraf hebben die mensen het natuurlijk bij het verkeerde eind gehad vind ik."

Buwalda vindt Nederland een slecht Elvis-land. "We zijn hier pas heel laat ingehaakt. Nederland leek wel in een soort winterslaap. Anno 1965 met de introductie van de top 40 dachten mensen dat de pop begon met The Beatles, die toen stijf op 1 stonden, maar dat is niet zo. Pop was wereldwijd al 10 jaar bezig en is begonnen met rock-'n-roll en met name met de komst van Elvis Presley. Maar dat is aan ons voorbij gegaan."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1