appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Marc de Hond: 'Ik denk dat mijn hele leven is, dat ik mijzelf aan het troosten ben'

Marc de Hond
vrijdag 3 januari 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Presentator en theatermaker Marc de Hond vertelt in Kunststof over zijn nieuwe voorstelling Voortschrijdend inzicht, een interviewmarathon. Na zijn diagnose blaaskanker wil hij iets nalaten voor zijn kinderen voor als het niet goed afloopt.

Marc de Hond in Kunststof

Zwaard van Damocles

Bij De Hond werd eind 2018 blaaskanker geconstateerd. Hij onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. De Hond: "Inmiddels gaat het beter met mij, maar ieder kwartaal, wanneer ik gecontroleerd word, hangt het zwaard van Damocles boven mijn hoofd: is alles nog steeds rustig en zal ik mijn kinderen zien opgroeien?"

Ik voelde de urgentie bij de oude voorstelling niet meer

Marc de Hond

"Vanwege de diagnose moest ik mijn theatertour afzeggen. Dat moest vrij snel gebeuren, want ik zat er al in. Er kwamen al snel optredens aan." Zo belandde de voorstelling over het klimaat op de plank en ontstond de huidige versie. "Het verhaal was achterhaald. Ik wil in het theater iets doen wat op dat moment het meest urgent is. Dat is nu in 2020 een ander verhaal dan in 2018.

Waarom deze theatervoorstelling?

De Hond: "In feite is alles wat ik in het theater heb gedaan terug te brengen naar omgaan met tegenslag: hoe kun je van een nare situatie toch nog iets leuks maken. En ik denk dat vooral mensen in de zaal komen zitten, die benieuwd zijn hoe ik dat doe en hopen dat ze daar misschien zelf iets van mee kunnen nemen.

Misschien is het mijn laatste theatertour

Marc de Hond

Want iedereen maakt nare dingen mee in zijn leven en iedereen hoopt dat op een gegeven moment een positieve draai te kunnen geven. Ik denk dat vooral de mensen in de zaal zitten, die denken dat ze er iets aan kunnen hebben. Meestal zijn het ook gewoon grappige avonden. Maar ik ben niet de Peter Pannekoek die zestien grappen in een minuut maakt. Ik probeer een verhaal te vertellen en daar tussendoor zitten ook grapjes."

En hij probeert er iets troostends van te maken. "Ik denk dat mijn hele leven is, dat ik mijzelf aan het troosten ben", zegt De Hond grijzend. "Dat is alles wat ik doe; mezelf troosten voor wat er nu weer op mijn pad is gekomen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1