Cultuur & Media

Poëzie lastig? Probeer deze dichtbundel eens

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Poëzie lastig? Probeer deze dichtbundel eens

[NTR] "Ik vind poëzie een moeilijke kunstvorm", begint Gijs Groenteman in de nieuwe aflevering van de Boekenpodcast. Maar de nieuwe dichtbundel van Iduna Paalman sprak hem zó aan, dat hij er graag over wil vertellen.

Gijs Groenteman en Wim Berkelaar bespreken 4 boeken

Iduna Paalman is een heel jonge dichteres. En niet alleen dichteres, ze is ook lerares Duits en Geschiedenis op een middelbare school. In het najaar van 2019 verscheen haar zeer goed ontvangen poëziedebuut De grom uit de hond halen. De Volkskrant riep haar vervolgens uit tot literatuurtalent van het jaar.

De grom uit de hond halen

Gijs: "Ik vind poëzie een moeilijke kunstvorm. Het is altijd kort, een gedicht is kort, en tegelijkertijd is het de eeuwigheid. Je moet de tijd nemen om je erin te verliezen, om het te begrijpen, om het tot je door te laten dringen en te analyseren. Mijn neiging is toch bij het zien van zo’n klein stukje tekst: ik ga er snel doorheen en daarna door naar de volgende. Je moet jezelf natuurlijk dwingen om erbij stil te staan en het echt tot je door te laten dringen."

"Dan is het belangrijk dat zo'n gedicht iets heeft waardoor het je grijpt, en waardoor je in ieder geval de moeite wilt doen om erin te komen." En dat was het geval bij deze bundel. "Het is heel intens. Ik vind de sfeer super interessant en aantrekkelijk. Voor zover je de poëzie in kan denderen, dendert zij de poëzie in."

Quote

Ik stuitte op deze bundel en er was iets in die taal en in die thematiek dat mij ontzettend aansprak.

Gijs Groenteman

Het is haar eerste dichtbundel. Gijs: "Daarmee is het ook een soort statement: als je debuteert moet je ook laten zien wie je bent. Daar spreekt een heel grappige figuur, die voortdurend van angst en gevaar bewust is en van de mogelijkheid dat de wereld zich tegen je keert. En die angst aan het bezweren is. Dat is soort gevoel dat de hele tijd in die gedichten ligt."

"Verder ademen de gedichten een sfeer van systeemplafonds. Het is geen wereld van poëzie, van liefde en van bloemetjes. Het is juist een wereld van ordening, van mensen met ordners, van plekken waar dingen geregeld worden, waar het gevaar ook bezworen wordt. Het is juist een hele praktische, kantoorachtige wereld die ze oproept."

Boekenpodcast

Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden in de NPO Radio1 Boekenpodcast? Luister de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie