Cultuur & Media
NOS

Welke invloed heeft het succes op het leven van Anjet Daanje?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke invloed heeft het succes op het leven van Anjet Daanje?

"Een eigenzinnig oeuvre met een overweldigende kracht." Dat zegt de jury van de Constantijn Huygensprijs over het werk van schrijfster Anjet Daanje. Gisteravond werd bekend dat zij de Constantijn Huygens-prijs krijgt voor haar gehele oeuvre, bestaande uit romans, verhalen, gedichten en scenarios. Eerder dit jaar won Anjet Daanje de Libris Literatuurprijs voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris, en vorig jaar de Boekenbon Literatuurprijs. Ze is de eerste schrijver ooit die beide belangrijke literatuurprijzen kreeg. En nu dus ook de Constantijn Huygensprijs.

Video niet beschikbaar

Anjet Daanje wint een drieslag aan prijzen, een hattrick. "Ik schrijf al dertig jaar in de luwte. Toch blijft het onwennig om meerdere prijzen te ontvangen. Voorheen verkocht ik hooguit vijfhonderd exemplaren. De Jury vindt dat ik mee heb gewerkt aan een 'literair universum', maar dat wil ik zelf niet geloven. Als mijn boek echt geniaal is, dan kan ik beter stoppen omdat mijn werk niet meer te overtreffen is", vertelt Daanje.

'Ik begrijp niet waarom mensen mijn handtekening willen'

"Ik heb één keer een signeersessie gehad. Het was best leuk, maar ik begrijp niet waarom mensen mijn handtekening willen. Als ik zou willen, zou ik de hele tijd bezig zijn met afspraken, lezingen, interviews en dergelijke. Maar het meeste doe ik niet, mijn uitgever fungeert als firewall. Ik vind het belangrijker om aan het schrijven toe te komen. Ik wil aan een nieuw boek beginnen maar ik heb op dit moment nog geen ruimte in mijn hoofd. Wanneer ik begin met schrijven is het belangrijk om een paar dagen rust te hebben", legt de schrijfster uit.

De laatste twee boeken, Lied van ooievaar en dromedaris en De herinnerde soldaat worden nu ook vertaald. "Het is bijzonder om mee te maken dat mijn boeken de hele wereld overgaan. De eerste vertaling die uitkomt, is in het Duits. Dat kan ik meelezen. Er komt ook een Bulgaarse vertaling, dat kan ik natuurlijk niet volgen", aldus Daanje.

De schrijfster zit tot de dag van vandaag bij Passage, een kleine uitgever in Groningen, en is niet van plan om daar weg te gaan. "Passage geloofde in mij toen niemand dat meer deed, ik voel mij daar thuis".

literatuurprijs

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie