Cultuur & Media
NOS

Twee keer Nederlands succes bij uitreiking International Emmy's

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee keer Nederlands succes bij uitreiking International Emmy's

Bij de uitreiking van de International Emmy Awards is de Nederlandse documentaire Dance or Die in de prijzen gevallen. Het door Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly gemaakte verhaal over een jonge Syrische danser won in de categorie Arts Programming.

{podcast audio="44299" caption="Roozbeh Kaboly, journalist - 28-03-2018" }

De documentaire werd in juni 2018 uitgezonden door het NTR-programma Het Uur van de Wolf en gaat over de 27-jarige Ahmad Joudeh. Hij is bezeten van dansen, maar de oorlog in zijn geboortestad Damascus maakt het hem onmogelijk om zijn passie uit te voeren.

De danser grijpt de kans om het geweld te ontvluchten dan ook met beide handen aan en komt uiteindelijk in Nederland terecht, waar hij optreedt bij voorstellingen van Het Nationale Ballet. "Ieder mens voert zijn eigen strijd. Mijn gevecht begon toen ik besloot danser te worden", vertelde Kaboly vorig jaar in Kunststof.

Verslaggever Kaboly kon eerst nauwelijks geloven dat hij in de prijzen was gevallen, vertelde hij aan presentator Jurgen van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal. ''Ik dacht: misschien is er iemand anders die ook zo heet.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prijs kwijt

Ook regisseur Hans Pool kreeg een Emmy voor zijn documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij dat hij de prijs in no-time al kwijt was. ''Ik liep naar de bar om een biertje te halen, en toen bleek hij verdwenen te zijn.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De film van Pool legt uit hoe onderzoekers van onderzoeksplatform Bellingcat te werk gaan en onderzoekt of het medium een alternatief biedt voor de traditionele journalistiek. Daarbinnen is niet altijd tijd en budget voor langer lopende onderzoeksjournalistiek.

De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld.

Nederlands succes bij uitreiking International Emmy's

Ster advertentie
Ster advertentie