appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Cabaretière Jasperina de Jong verbreekt mediastilte met film

Windmill Film
vrijdag 8 november 2019 | EO | Redactie Langs de Lijn En Omstreken

Na een glanzende cabaretcarrière van veertig jaar nam Jasperina de Jong in 2002 afscheid van het publiek. Na een jarenlange mediastilte kreeg regisseur Simone de Vries het voor elkaar dat ze een documentaire over haar mocht maken. Ze ging hierover in gesprek met cabaretier Richard Groenendijk in Langs de Lijn En Omstreken.

Voor hem is Jasperina de Jong een van zijn grote voorbeelden: "Als je haar dan weer ziet in zo’n documentaire is het net als met Beatrix: 'oh daar is ze weer!'."

Jasperina de Jong kon Simone niet tegenhouden om een film te maken, maar het was niet makkelijk om zomaar een film over haar te maken. "Ze zei 'doe maar of ik dood ben'. Ik heb gekeken of dat kon, een film zonder haar. Maar uiteindelijk heb ik haar kunnen overtuigen dat het mooier is met haar, met beelden van nu erin."

Die prachtige ogen

Richard Groenendijk heeft fijne herinneringen aan de voorstellingen van Jasperina de Jong. "Ik ben als kleine jongen uit een verplichte schoolvoorstelling geslopen omdat ik wist dat Jasperina in de zaal ernaast stond. Zij was zo ongelofelijk goed. En heel gedisciplineerd. 

"Tegenwoordig zingen ze met een hand in de zak, met de ogen dicht. Zij vertelde een verhaal, niet alleen met die stem, maar alleen al met die prachtige ogen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afwijzing

Ze werd ooit tot haar grote verdriet afgewezen door Wim Kan voor zijn ABC-Cabaret. Terwijl ze zeker wist dat het niet aan haar stem kon liggen. Later heeft hij geprobeerd de afwijzingsbrief van haar terug te kopen. Richard Groenendijk heeft ook afwijzing gekend in zijn carrière. "Van de Toneelschool in Amsterdam kreeg ik te horen, 'naast talent is er ook nog iets als podiumuitstraling'." Gelukkig heeft het ook Groenendijk niet tegengehouden. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier het gesprek terug met regisseur Simone de Vries en cabaretier Richard Groenendijk:

Jasperina de Jong: Op Eenzame Hoogte

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1