appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Frits Spits: 'Het is een wonder wat er is gebeurd'

ANP
donderdag 7 november 2019 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

Presentator en schrijver Frits Spits is bekend als presentator en radiomaker van onder andere De Avondspits en De Taalstaat. Dat doet hij met succes: sinds afgelopen week gaat hij ook door het leven met de titel Radiomaker van de Eeuw. In Nooit Meer Slapen was hij te gast en vertelde hij over de afgelopen, turbulente jaren.

Frits Spits schreef kattebelletjes aan zijn grote liefde Greetje

Verdriet en geluk

"Het is surrealistisch", zegt Spits. Het winnen van de prijs was een mooi moment. Maar toch is zijn leven zeker niet alleen geluk en glorie. Vorig jaar is zijn vrouw Greetje overleden. "Het eerste dat ik dacht toen ik werd uitgeroepen tot radiomaker van de eeuw, was dat ik haar dat niet kan vertellen. Zij hield veel van radio en mijn radiowerk."

Frits en Greetje waren samen sinds hun vijftiende, maar hij was verliefd op haar vanaf zijn tiende. Het eerste moment dat hij haar in de klas zag zitten, was hij verkocht.

"Als er iemand overlijdt waar je heel veel van hebt gehouden, dan geeft dat een heel machteloos gevoel. Ik kan haar niet meer in de ogen kijken, ik kan haar niet meer aanraken. Dat beneemt me af en toe de adem. Die leegte, dat gemis, ik geloof dat ik dat het allerergste vind. Die absolute, onomkeerbare waarheid dat iemand waarvan je hebt gehouden er niet meer is. Het is onvoorstelbaar."

Alles lijkt zoals het was

Alles in Frits' en Greetjes leven was muziek. Aan de hand van Nederlandstalige liedjes schreef Frits Spits een boek. Een boek over het leven met en zonder Greetje: Alles lijkt zoals het was.

Muziek daalt af naar de ziel, dan komen er verhalen

Frits Spits


"In feite is het boek een radioprogramma. Er was geen plan, geen idee, ik ben gewoon gaan schrijven. De liedjes droegen de verhalen aan. Het is een wonder wat er gebeurd is."

Hij neemt als voorbeeld het nummer Het Fluwelen Huis van Kommil Foo. "Aan de hand van dat nummer ontstond er een verhaal over mijn verleden in mijn ouderlijk huis, en het verhaal van onze kinderen in ons ouderlijk huis. Met hun overleden moeder. Muziek daalt af naar de ziel, dan komen er verhalen."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1