Cultuur & Media
PowNed

Erotische literatuur van vóór de seksuele revolutie: was het stiekem niet veel spannender?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erotische literatuur van vóór de seksuele revolutie: was het stiekem niet veel spannender?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag erotische literatuur van voor de seksuele revolutie van de jaren '60. Want was dit stiekem niet veel spannender?

Nooit was seksualiteit zo gepolitiseerd als nu. De LHBTQIA+gemeenschap presenteert zich in alle kleuren van de regenboog, MeToo leidt wereldwijd tot aandacht voor consent en grensoverschrijdend gedrag, de opheffing van de orgasmekloof staat in elk glossyblad en de burgemeester van Amsterdam eist een erotisch centrum waar iedereen tegen is. Je zou bijna denken dat mensen het vóór de seksuele revolutie nooit deden.

De vraag van deze week is dan ook: wat leert de literatuur van voor deze revolutie ons? Smoorden de taboe's de erotiek, of was de wellust toch sterker dan het taboe? Eerlijk is eerlijk, seksuele behoeftes en spanningen zijn niks nieuws. Dus hoe werden deze uitgedrukt in een verleden waar dit nog niet de sociale norm was?

Natuurlijk waren seksualiteit en erotiek wel degelijk aanwezig in de literatuur van de tijd. Maar waar we tegenwoordig geen enkele verbeelding meer nodig hebben bij het lezen van 50 Shades of Grey lag dit destijds toch wat anders. Binnen de normen van de toen was schrijven over erotiek immers een kunst op zichzelf. Het was er wel degelijk, maar er werd eerder naar gesuggereerd of het werd verhuld in metaforische beeldspraak.

Wat is nou spannender? De totale openheid van na de seksuele revolutie, waarin elk beestje bij zijn naampje wordt genoemd, of de subtiele suggesties en broeierige geheimzinnigheid van vóór die tijd? Erotiek als stille, maar ontwrichtende kracht waar de maatschappij uiteindelijk geen vat op heeft. Chazia Mourali en de lichting van deze week bespraken het uitgebreid in Goed Ingelichte Kring.

Bekijk de hele discussie hieronder integraal terug:

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 12 augustus 2023. Met literatuurcriticus en auteur Margot Dijkgraaf, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel, schrijfster Josephine Rombouts en bonusgast Noor Kaptijn, studente letterkunde aan de VU.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie