appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

Cabaret als therapie: 'daar kan geen antidepressivum tegenop'

Pexels
vrijdag 11 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Wat doe je als je als cabaretier last hebt van een angststoornis en depressie? Marjolijn van Kooten besloot het onderwerp te maken van haar voorstelling. "Die kick van een zaal platspelen, daar kan geen antidepressivum tegenop."

Hoewel de voorstelling niet als therapie was bedoeld, had het wel dat effect. "Mijn diagnose is vermoord."

Programma item: Hoe breek je het taboe op psychische aandoeningen?

Theaterleven onhandig

Aanvankelijk dacht Van Kooten achter de schermen te blijven in het theater. Vanwege haar angst voor vreemde plekken leek een leven op het podium onhandig. Totdat ze tóch op het toneel belandde. Angst en depressie onderdeel maken van de voorstelling bleek een gouden zet – de zalen raakten stampvol.

De voorstelling trekt mensen die anders niet naar het theater gaan. "Mensen vinden het doodeng omdat ze bang zijn dat het te confronterend is. De stoelen aan het gangpad zijn bij mij ook als eerste uitverkocht. Iedereen wil weg kunnen."

Taboe doorbreken

Door depressie onderdeel te maken van 'psychiatrisch cabaret' hoopt Van Kooten het taboe te doorbreken. "Als iemand een longontsteking heeft, durf je wel makkelijk te vragen hoe het met de conditie gaat." Bij een depressie ligt dat anders, doordat de vrager bang is voor het antwoord. ''Stel iemand zegt ik ben suïcidaal, heb je daar dan verantwoordelijkheid voor?"

Van Kooten had lang ook suïcidale ideeën. Ze stelde zichzelf een ultimatum van een jaar waarin het beter moest gaan. Het idee alleen werkte al bevrijdend, waardoor het direct beter ging. "Ik dacht: als ik mezelf voor schut zet maakt dat niet uit, over een jaar ben ik toch dood."

Goedbedoeld advies

Slaap een uur extra, ga sporten, eet vette vis – Van Kooten kreeg voldoende goedbedoelde adviezen. "Daar word je niet goed van. Je zegt toch ook niet tegen iemand in een rolstoel, zit je er nog steeds in."

Geen zin meer in depressie

Hoewel Van Kooten een fantastisch onderwerp overhield aan haar angststoornis en depressie, mist ze de depressie absolúút niet. Haar man is het daar volledig mee eens: "Schat, ik heb echt geen zin meer in jouw depressie."

Hoe breek je het taboe op psychische aandoeningen?

Deze weekt maakte Spraakmakers een reportageserie over depressie. Luister hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op FacebookTwitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1