appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Heerlijk om een drammende Maxima te zien'

ANP
donderdag 3 oktober 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

In de documentaire Maxima, de pleitbezorger, die gisteravond werd uitgezonden door de NTR, wordt Maxima een half jaar gevolgd bij haar werkzaamheden voor de Verenigde Naties. "Je ziet haar genieten, drammen, tegenslagen verwerken, mensen schrik aanjagen en dingen tegen haar dochters zeggen als: 'Van mij mag het, maar alleen als het ook van papa mag'. Dat is heerlijk om te zien", vertelt Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella in De Nieuws BV. 

Programma item: 0

Volgens de koningshuisdeskundige is de koningin succesvol in haar werk. "Ze krijgt ontzettend veel voor elkaar en is al tien jaar een speciaal pleitbezorger voor financiële inclusiviteit. Ze probeert de allerarmsten in de wereld toegang te geven tot financiële diensten, tot nu toe 1,2 miljard mensen. Maar er is nog een lange weg te gaan. Er zijn nog bijna twee miljard mensen die geen toegang hebben tot financiële diensten", vertelt Marcella. 

Volgens Marcella is Maxima zo succesvol in haar werk omdat ze de financiële wereld goed kent, charmant is, kennis van zaken heeft én koningin van Nederland is. "Dat laatste zorgt ervoor dat er toch een extra rode loper voor haar wordt uitgerold en dat ze toegang heeft tot de meest hooggeplaatste leiders van de wereld." 

"Ze is ook sterk van binnenuit gemotiveerd om dit werk te doen." In de film vertelt de koningin dat ze besloot om economie te gaan studeren toen ze als jong meisje werd geconfronteerd met de armoede in haar geboorteland Argentinië."

Wie heeft er nou een foto van haar schoonmoeder op haar bureau?

Justine Marcella

De documentaire gaat vooral over het werk van Maxima. Je ziet de koningin aan vergadertafels in Washington, Den Haag en Ethiopië. Maar het geeft ook af en toe een klein inkijkje in haar persoonlijke leven. Zo heeft Maxima een foto van haar schoonmoeder op haar bureau staan. "Wie heeft dat nou? Dat zijn toch bijzondere details", aldus Marcella.

Openhartige Maxima 

Ook zit er een scene in de film waarin Maxima vanuit Washington met één van haar dochters telefoneert. Ze zegt: 'Van mij mag het, maar alleen als het van papa ook mag. Ik zal hem bellen, maar je moet het ook zelf aan hem vragen.' "Een heerlijk fragment dat voor alle ouders herkenbaar is", zegt Marcella. "En interessant dat ze Nederlands en niet Spaans met haar dochter spreekt. Al sluit ze het gesprek wel af met 'te quiero'."

Veel persoonlijker wordt het in de film niet. Toch vindt Marcella het wel een openhartige film. "Ze speelt geen rol, je ziet dat haar toewijding voor haar werk oprecht is. Je ziet ook haar frustratie als gesprekken op niks uitlopen."

De film toont niet haar omstreden ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. "Dat snap ik wel", zegt Marcella. "Dat is een incident in een carrière van tien jaar."

'Heerlijk om een drammende Maxima te zien'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1