appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ronald Giphart: 'Voor mij zijn vriendschappen gelijkwaardig aan liefde'

Fotograaf: Stephan Vanfleteren
woensdag 25 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

In zijn nieuwe roman Alle Tijd neemt schrijver Ronald Giphart ons mee in de geschiedenis van zes vrienden. Het begon met ontelbare avonden in hun stamcafé, nu zijn ze onderweg naar Duitsland om nog één weekend samen te zijn voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. In Kunststof vertelt de schrijver wat vriendschap voor hem betekent.

Ronald Giphart in Kunststof

Trouwe vriendschappen

Giphart vertelt: "Ik wilde met de zes geschiedenissen van deze mannen alle dingen voorbij laten komen die maar kunnen gebeuren in het echt. Van zieke kinderen, tot psychische problemen, tot de dood.

Ik heb zelf zeker ook hele lange en trouwe vriendschappen, maar er zitten geen alter ego’s van mijn vrienden in deze vriendengroep. Je zou wel kunnen zeggen dat ik aan method writing heb gedaan, want het gevoel van deze vriendschappen zit wel in het boek denk ik.

Met mijn vriendengroep heb ik een groot intens gevoel van verbondenheid

Ronald Giphart

Voor mij zijn vriendschappen eigenlijk gelijkwaardig aan liefde. Ik ben nu 24 jaar samen met Mascha, maar ik heb veel vrienden nu al 30 jaar. Ik denk dat liefdesrelaties nog wel makkelijker zijn, omdat daar meer dwingende factoren zijn om ze goed te houden. Als je vriendschappen laat verslonzen kunnen ze zomaar voorbijgaan. Terwijl aan de ander kant: als je na jaren een vriend weer ontmoet kun je vriendschappen wel makkelijker nieuw leven inblazen. Dat is met voorbije liefdes niet vaak aan de hand volgens mij.

'Wij zijn elkaars getuigen'

Ik heb een vriendengroepsapp met zes mannen. Dat is voor ons vrienden een soort vrijhaven. Dat maakt vriendschap nog makkelijker. Met die vriendengroep heb ik een groot intens gevoel van verbondenheid. In het boek laat ik zeggen 'wij zijn elkaars getuigen'.  Zo voelt vriendschap voor mij wel. 

Ik zou het heel mooi vinden dat als je het boek uit hebt, dat je als lezer dan op een hele maffe manier het idee krijgt dat deze zes mannen tot je eigen vriendenkring behoren. Dat je als lezer bij al dat goedmoedige roddelen was."

Ronald Giphart over Alle tijd

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1