Cultuur & Media
KRO-NCRV

Nederland monumentenland: 'De paus keek nog uit dit raampje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland monumentenland: 'De paus keek nog uit dit raampje'

In 1985 was het klooster Onze Lieve Vrouwe ter Eem in rep en roer. Het oude kloostercomplex in Amersfoort werd helemaal opgepoetst omdat Paus Johannes Paulus II kwam logeren. "Uiteindelijk was hij zo ongelofelijk moe," vertelt Marlo Reeders, "dat hij een beetje van het buffet heeft gepeuzeld en naar bed ging."

Reeders is sinds 2018 directeur van Stichting Nederland Monumentenland en vertelt met trots over het in de jaren dertig gebouwde complex. "Heel veel monumenten hebben een verhaal. Nu staan wij hier en worden wij onderdeel van het verhaal. De paus keek misschien wel uit dit raampje en je ziet bij wijze van spreken de nonnen nog op de bankjes zitten."

Open Monumentendag

Dit weekend is de 33e editie van de Open Monumentendag. Ongeveer één miljoen mensen bezoeken maar liefst vijfduizend monumenten die speciaal voor deze dag de deuren openen. Ieder jaar doen er andere monumenten mee. "Monumenten behouden hun rol in de maatschappij. Daarom moeten we ze open en toegankelijk houden. Het zijn haakjes naar het verleden", aldus Reeders.

Reeders benadruk het belang van monumenten nog eens omdat uit onderzoek is gebleken dat mensen steden mét monumenten beter waarderen dan gloednieuwe steden. "Eigenlijk zijn monumenten museumstukken, maar dan staan ze niet in een klimaatvitrine maar in de open lucht."

Lessen en oplossingen

Mirjam Blott is projectleider bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Naast de schoonheid van monumenten leren monumenten ons ook lessen en bieden ze oplossingen voor hedendaagse problemen. "In binnensteden in heel Europa werden afwateringssystemen gebruikt die zó slim zijn dat ze ook nu, met de huidige tropische regenbuien, werken."

Blott denkt dat ook de manier van bouwen vroeger, met dikke muren, tegenwoordig weer van pas kan komen met de veranderingen van ons klimaat.

Ster advertentie
Ster advertentie