Cultuur & Media
KRO-NCRV

Gezinsdoding en moord: 'We zijn geen Netflix-serie aan het maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezinsdoding en moord: 'We zijn geen Netflix-serie aan het maken'

Media zitten er bovenop bij schokkende gebeurtenissen zoals de moord op Anne Faber of de gezinsdoding in Dordrecht. Maar de hoofdredacteur van NU.nl, Gert Jaap Hoekman, pleit voor terughoudendheid van de pers. "We zijn geen Netflix-serie aan het maken."

Bij gebeurtenissen die Nederland schokken krijgen media onterecht het idee dat het in het belang van Nederland is om alles te brengen, denkt Hoekman.

Savannah

Gisteren zat onder andere de moeder van de vermoorde 14-jarige Savannah in RTL-talkshow Beau. Ze vertelde dat ze na de moord op haar dochter van alle kanten bestookt werd door de pers. Ook bij de uitvaart, waar de familie nadrukkelijk had gevraagd om met rust gelaten te worden.

Als je deze gebeurtenissen bekijkt als een verhaal, dan is het in belang van het verhaal om de begrafenis bij te wonen als een soort van einde, vertelt Hoekman. "Het is een zaak met veel media-aandacht en je lezers en publiek willen alles weten." Maar de journalistieke relevantie van het uitzenden van de begrafenis, is er volgens de hoofdredacteur niet.

Hij vindt dat redacties zich goed moeten afvragen of terughoudendheid niet op zijn plaats is. "De moeder van Savannah moest onder begeleiding in een geblindeerde auto tot aan het kerkhof worden gebracht om haar kind in het privé te kunnen begraven. Waar zijn we dan mee bezig?"

Dordrecht

Ook in Dordrecht bij de gezinsdoding van afgelopen maandag stond de media, waaronder NPO Radio 1, paraat voor reacties uit de buurt. Ilse Openneer van RTL Nieuws: "De eerste lijn is terughoudendheid. We hebben constant discussie op de redactie in welke mate we er verslag van doen."

Uiteindelijk besloot het RTL Nieuws naar de voetbalvereniging van het gezin in Dordrecht te gaan om 'het verhaal in te kleuren', aldus Openneer. "Ik kan me niet voorstellen dat je je kinderen zoiets aandoet. Je wil toch weten: wat is dat voor een gezin? Je probeert zaken naar boven te krijgen."

Anne Faber

Ook in het geval van Anne Faber, waar ANP een helikopter de lucht in stuurde voor beelden van de zoektocht, was er volgens Hoekman geen journalistieke relevantie voor. "Omdat iedereen meeleeft met de zaak, wil dat nog niet zeggen dat er een landsbelang is om alles te laten zien."

Hoekman raadt journalisten aan om het boek van de oom van Faber, Hans Faber te lezen. Hij schreef een boek als reactie over de verdwijning van zijn nichtje en het mediacircus wat daarop losbarstte. "Hij houdt de media een spiegel voor."

Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Ilse Openneer

Ster advertentie
Ster advertentie