appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lévi Weemoedt: 'Het kan niet ontkend worden dat ik geleefd heb'

Lévi Weemoedt
woensdag 28 augustus 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Lévi Weemoedt debuteerde meer dan 40 jaar geleden als schrijver. In de jaren die volgden verschenen diverse verhalen- en dichtbundels. Daarna werd het een tijd stil rond Weedmoedt. Hij raakte in vergetelheid en mensen dachten zelfs dat hij dood was. Sinds vorig jaar is hij terug, dankzij fan Özcan Akyol. Hij vertelt in Kunststof over De Scherven van het Geluk, een nieuwe bundel met zijn mooiste verhalen.

Lévi Weemoedt over zijn nieuwe verzamelbundel

Een literair dagboek

De bundel laat zich lezen als een literair dagboek dat begint met zijn prille jeugd. Een ingewikkelde moeder, een gehandicapt nichtje, mislukte huwelijken, mislukte vakanties en de ontmoeting met Karin, de moeder van zijn twee zonen.

Weemoedt begon al heel jong met schrijven. "Ik heb altijd de behoefte gehad om te schrijven, zeker als het fout gaat. Dat was denk ik een vorm van troost. Een behaaglijk gevoel, even tussen die woorden te zijn. Je wilt omgeven worden door die mooie woorden."

En die woorden zijn heel zorgvuldig gekozen. "Ik ben een pietertje precies. Ik hou van het volmaakte, de meest adequate verwoording van iets. In mijn verbeelding is er maar één adequate zin die de werkelijkheid recht doet."

Je moet door het leven heen, maar het leven moet ook door jou heen

Lévi Weemoedt

De stijl is tragikomisch. De zinnen zijn grappig geformuleerd, maar er gaat een heel leven achter schuil. "Het kan niet ontkend worden dat ik geleefd heb", beaamd Weemoedt. "Je moet door het leven heen, maar het leven moet ook door jou heen, zeg ik wel eens. Dat is gewoon zo, daar kun je niets aan doen. Er zijn diepe dalen, maar er zijn ook goede kanten. Je krijgt er iets van wijsheid voor terug."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1