appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

'De nieuwe show van Art Rooijakkers krijgt een 6,5'

ANP
dinsdag 18 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Art Rooijakkers presenteert vanaf maandag tien weken de zomerse talkshow Zomer met Art op RTL 4. Tv-columnist Arjen Fortuin geeft het programma in Spraakmakers een 6,5. "Het begon goed, maar na een half uur kreeg ik het enorme verlangen om naar een ander programma te zappen."

Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Arjen Fortuin

Golden boy RTL 

Het lag niet aan Rooijakkers zelf, vindt Fortuin. Volgens de NRC-journalist was hij 'uitstekend, soepel en goed voorbereid.' Rooijakkers is van huis uit journalist en is het presentatievak ingerold. Tijdens zijn tijd bij Wie is de Mol was hij enorm populair en nu is hij de 'golden boy' bij RTL.

'Nikserig'  

Volgens Fortuin, die voor het NRC uren voor de tv zit, ontbrak het de talkshow aan urgentie. "Urgentie is een beetje een modewoord, maar het was licht, luchtig en nikserig." 

Het eerste item ging nog wél ergens over volgens Fortuin, namelijk het nieuws van de dag: de stijging van de voedselprijzen. Toen het onderwerp over homoseksualiteit bij dieren begon haakte hij af. "Ook bij de wat lichtere onderwerpen ontbrak het aan urgentie. Waarom kijk ik dit nu? Dit had ik ook drie weken of drie jaar geleden kunnen zien." 

Redactie en presentator

ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper vraagt zich af of Rooijakkers wel de juiste redactie heeft. "Het is een moeilijke uitgangspositie voor de presentator. Hij leest toch de grapjes voor die anderen voor hem bedacht hebben." 

De KRO-NCRV-talkshow M van Margriet van der Linden kreeg het eerste seizoen ook forse kritiek. Het zou te licht zijn. Volgens Fortuin hebben ze daar de redactie enorm verzwaard. "Dat is een groot verschil. Daarom is het programma nu zeven keer zo goed." 

Top 2000-gevoel in de zomer

Rooijakkers zelf zei in het AD dat hij hoopte dat het programma een beetje de sfeer zou hebben als het Top 2000 Café. "Dat gevoel, die gezelligheid aan het einde van het jaar, dat vind ik tof", aldus Art Rooijakkers.

Kuijper denkt dat het programma het terras-gevoel wil oproepen op televisie, maar zit liever op zijn eigen terras. Vooral de verslaggevers met een quizje vond hij 'beledigend voor de kijker'.  Kuiper: "Je wil niet naar slap geouwehoer op een terras kijken".  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1