appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dimitri Verhulst: 'Ik ben een zeer sociale misantroop'

Dimitri Verhulst
dinsdag 11 juni 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Het werk van Dimitri Verhulst verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Nu is daar zijn nieuwe roman De Pruimenpluk. Wederom een hommage aan de falende mens, waarin om treurigheid gelachen kan worden. In Kunststof vertelt de schrijver over zijn werk.

Dimitri Verhulst over zijn nieuwe roman

Ik wilde terug naar de traagte.

Dimitri Verhulst

In zijn nieuwe roman duelleren liefde en eenzaamheid met elkaar. Een tweestrijd die Verhulst zelf goed kent. "De toon van vrolijke treurwilg, die combinatie. Ik ben een zeer sociale misantroop. Het autobiografische karakter van een vertelling zit niet altijd in het verhaal. Het kan soms ook in de toon van een boek zitten. En als je mij nu zou vragen, is de toon van dit boek autobiografisch? Dan zeg ik dat het mij ten voeten uit is."

Met de hand schrijven

Het boek is met de hand geschreven. "Ik wilde terug naar de traagte. Het is heel verleidelijk om piano te gaan spelen op een schrijfklavier. Wanneer je zit te tokkelen, zijn het niet meer jouw hersenen die zinnen schrijven, maar zijn het jouw vingers die aan het schrijven zijn. Ik moest het weer overnemen van mijn vingers. Die vingers hebben als het ware een automatisme, ze willen op de zaken vooruitlopen. Ik wilde weer degene zijn die zelf schreef."

Dimitri Verhulst in Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1