Cultuur & Media

Mode in Nederland: de jurk van Máxima en de Hema-onderbroek

foto: Foto: Daan Brandfoto: Foto: Daan Brand
  1. Nieuwschevron right
  2. Mode in Nederland: de jurk van Máxima en de Hema-onderbroek

Toeristen, expats en andere niet-Nederlanders maken er graag grappen over: de Nederlandse vrouw zou zo gewend zijn aan het vlakke Nederland dat zelfs hakken haar hoogtevrees bezorgd. In het beste geval draagt de Nederlandse vrouw nog net een jurkje - wél in handige stretchstof, uiteraard - maar op stijlvolle stiletto's zul je haar niet snel zien.

Nederlanders staat niet bepaald bekend om hun stijl- of modegevoeligheid. Het moet allemaal vooral 'handig' en functioneel zijn. Want je moet er ook mee door de regen kunnen fietsen, bijvoorbeeld. Dus plastic slippers of 'gezondheidssandalen' als het warm is, vormeloze Uggs als het koud is, en vooral: heel veel spijkerbroeken.

Modejournalist Milou van Rossum hanteerde dan ook de term 'mode' in de breedste zin van het woord. Samen met fotograaf Daan Brand maakte ze het boek De Nederlandse Mode in 100 kledingstukken, waarvoor ze de succesnummers van de afgelopen vijftig jaar Nederlandse mode verzamelde. Want inderdaad, vertelt ze in een reportage van Nooit Meer Slapen, "het grote cliché is dat het praktisch moet zijn. Strak en sexy is niet typerend voor de Nederlandse mode."

De jurk van Máxima

Al zijn er ook in Nederland heus befaamde couturiers. Zo staat in Van Rossums boek de blauwe jurk die Jan Taminiau maakte voor Máxima, de Boerenbont-jurk van Viktor & Rolf, en de houten klompschoen Woody van schoenenontwerper Jan Jansen. Fong Leng, Frank Govers, Frans Ankoné, Frans Molenaar, ze staan er allemaal in.


Koningin Máxima in de jurk van Jan Taminiau. Beeld: still Youtube

'Vrouwen kijken naar je kruis'

Maar ook de onvermijdelijke spijkerbroek verwierf een plaats in het boek. Het Nederlandse straatbeeld mag dan over het algemeen uitblinken in saaiheid, men weet het wél te verkopen. Het Nederlandse spijkerbroekenmerk G-Star zou naar eigen zeggen maar liefst 20 miljoen van zijn Elwood-model hebben verkocht.


De G-Star Elwood. Beeld: G-Star

Het 'geknikte' model is geïnspireerd op een natte leren motorbroek, schreef Van Rossum eerder in NRC Handelsblad. De eerste schetsen zouden eigenlijk verkeerd geïnterpreteerd zijn, waardoor er te veel stof rond de gulp zat en de Elwood daar opbolde, vertelt Van Rossum in de krant. Dat hebben ze maar zo gelaten, want: 'vrouwen kijken naar je kruis, dat is precies wat je wil van een broek'.

Het broekpak van Mies

Van Rossum zocht naar kledingstukken die bepalend zijn geweest (of zijn) voor het kleedgedrag in Nederland, en selecteerde onder andere het groene broekpak van Mies Bouwman, waarin zij het programma Eén van de Acht presenteerde. "Het was in die tijd nog helemaal niet gebruikelijk dat vrouwen broek droegen. Wel in de vrijetijd, maar niet op het werk - en al helemaal niet op tv", vertelt Van Rossum bij EenVandaag. "Doordat Mies Bouwman het droeg, kón het ineens. Zij heeft de Nederlandse vrouw in een broek gekregen."


'De stemming lijkt opperbest, mijn pak is groen, de artiesten zijn voortreffelijk', zei Mies Bouwman in de uitzending. Beeld: still Eén van de Acht, via EenVandaag

En natuurlijk: de Hema-onderbroek

Ook heel bepalend voor het Nederlandse kleedgedrag: de witte Hema-herenslip, al vijftig jaar onveranderd. Vooral een hit onder oudere mannen in verzorgingshuizen, vertelt Van Rossum bij Nooit meer Slapen, maar ook ineens weer hip bij jonge mannen, zegt ze bij EenVandaag. De handige herenslip is hoe dan ook al zo'n vijftig jaar het toonbeeld van Nederlandse degelijkheid.


Al vijftig jaar zoals 'ie is. Beeld: Hema
Ster advertentie
Ster advertentie