appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat doe je als je te horen krijgt dat je ziek bent en niet meer beter wordt?

Hanna Bervoets
donderdag 30 mei 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Ze schreef zeven romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. Deze week verscheen haar achtste roman, Welkom in het rijk der zieken, een boek over leven met een chronische aandoening. Ze beschrijft de innerlijke wereld van de patiënt Clay. Iemand die altijd pijn heeft en altijd moe is. In Kunststof vertelt Hanna hoe haar nieuwe roman tot stand kwam.

Hanna Bervoets over haar nieuwe roman

Ziek zijn en niet meer beter worden

"Wat doe je als je te horen krijgt dat je ziek bent en niet meer beter wordt? Wat doe je als mensen je vertellen dat je moet leren leven met een aandoening terwijl je daar helemaal geen zin in hebt. Daar wilde ik een verhaal over vertellen. Het boek raakt aan allerlei thema’s waar chronisch zieken mee te maken krijgen. Hoe verhoudt je je als chronisch zieke tot je nieuwe zieke lichaam, hoe verhoudt je je tot je omgeving. En wat doet chronisch ziek zijn met je identiteit?"

Om met onszelf te kunnen leven vertellen we verhalen

Hanna Bervoets

"Het boek gaat over de ervaring van chronisch ziek zijn. Die ervaring ken ik al dertien jaar. Dit boek is echter geen persoonlijke zoektocht. Tijdens mijn revalidatie heb ik tientallen verhalen gehoord. Die hebben samen deze roman gevormd. Mijn eigen verhaal is daar een kruimel in. De ervaring van het zelf ziek zijn heb ik in een vorm kunnen gieten. Om met onszelf te kunnen leven vertellen we verhalen. Daarom heeft schrijven zin."

Hanna kent de kracht van literatuur, het wekt dan ook geen verbazing dat haar tegeltekst luidt: 'Literatuur kan ons trainen en oefenen om om anderen te huilen'. Het is een citaat van de Amerikaanse filosoof Susan Sontag, die veel heeft geschreven over hoe er naar ziekte en zieke mensen in onze maatschappij wordt gekeken. Haar werk is een belangrijke inspiratiebron voor Hanna geweest.

Hanna Bervoets in Kunststof

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1