Cultuur & Media
BNNVARA

'Vreemdgaan is makkelijker geworden'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vreemdgaan is makkelijker geworden'

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Toch houden we ons vast aan het idee van die ene eeuwige liefde. In zijn nieuwe serie Vreemdgaan met Filemon vraagt Filemon Wesselink zich af waarom. Waarom zijn we monogaam geworden en waarom zijn we er zo aan gehecht? Dat vertellen Wesselink en journalist Corine Koole in De Nieuws BV.

Wesselink: "Als je een relatie begint dan gaat iedereen er vanuit dat het monogaam is, exclusief voor elkaar. Terwijl het helemaal niet besproken wordt, van 'wat is vreemdgaan?', voor de een is dat al fantaseren of porno kijken, voor de ander is dat daadwerkelijk met iemand het bed delen."

Vreemdgaan is makkelijker geworden

Corine Koole interviewt al 16 jaar voor de Volkskrant mensen voor de rubriek 'Lust en Liefde'. Ze hoorde zoveel verhalen over vreemdgaan dat ze besloot er even niet over te schrijven: "Want er zijn nog zoveel andere mooie aspecten aan liefde".

Quote

Iedereen chat erop los en dan is het makkelijker om een verhouding te beginnen

Corine Koole

Volgens Koole is er in de tijd dat zij over liefde schrijft zeker wat veranderd op het gebied van vreemdgaan: "Het is makkelijker geworden door social media. Iedereen chat erop los en dan is het makkelijker om een verhouding te beginnen."

Is monogamie dan nog wel een logisch streven, kan je je afvragen. Wesselink: "Sowieso vind ik dat iedereen dat persoonlijk moet bepalen maar, je moet het wel bepalen. En dat is wat er moet veranderen. Wat Esther Perel (liefdescoach .red) bijvoorbeeld ook zegt, 'maak een liefdescontract'. Spreek af hoe je de liefde ziet."

Duidelijke afspraken

Koole: "Ik merk dat de mensen die ik interview die polyamoreus zijn, vaak veel leukere en veel mooiere verhoudingen hebben omdat daar geen jaloezie meer is en er inderdaad duidelijke afspraken zijn gemaakt. En het leven is gewoon verdubbeld want de ervaringen zijn verdubbeld."

Filemon onderzoekt monogamie in nieuwe serie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie