Cultuur & Media
WNL

Jesus Christ Superstar is nog steeds enorm actueel: 'Mensen worden gecanceld bij de vleet'

foto: WNL/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesus Christ Superstar is nog steeds enorm actueel: 'Mensen worden gecanceld bij de vleet'

Paul de Leeuw speelt komende tijd de rol van King Herod in de rockmusical Jesus Christ Superstar. In WNL In de Kantine vertelt hij hoe actueel het verhaal nog altijd is. "Mensen kijken toe en anderen worden geoordeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Leeuw neemt het stokje voorlopig over van Alex Klaassen die aan een andere voorstelling gaat werken. De Leeuw heeft net een aantal voorstellingen erop zitten, vertelt hij. "Ik heb een heel kleine rol, maar een fantastisch moment."

"Het is een ruwe versie en dat vind ik heel mooi", vervolgt De Leeuw. "Het wordt op z'n allerruwst verteld en vooral het moment dat het volk zich tegen Jezus keert. Dat vind ik een ongelooflijk heftig moment. Dat spelen ze zo perfect. Eerst is het een beetje een soort club dat we gaan protesteren en opeens kantelt het."

'Mensen kijken toe en anderen worden geoordeeld'

Tijdens de voorstelling zitten er ook mensen uit het publiek op het podium en delen mee met Het Laatste Avondmaal. Het zorgt ervoor dat het verhaal actueler is dan ooit, vindt de acteur. "Ze krijgen wijn en brood. Al die mensen zitten lekker door te eten, maar dat is ook van deze tijd. Mensen worden gecanceld bij de vleet en we hebben het allemaal niet door. Dat vind ik een prachtig beeld."

"Op het moment dat ik opkom zitten ze vanaf de zijkant verheerlijkt naar mij te kijken van: geef het oordeel, wat gaan we met Jezus doen? Dat is ook in deze tijd heel erg het geval. Mensen kijken toe en anderen worden geoordeeld."

Mensen zijn vogelvrij, maar je kan iedereen afkraken. "Er wordt gewoon niet naar je geluisterd", vertelt De Leeuw. "Op een gegeven moment met Pilates en Jezus zegt hij: Het is niet wat het is. Dat wordt niet geloofd, want het oordeel is al geveld. Dat is in deze tijd ook aan de hand."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie