Cultuur & Media
BNNVARA

'Zelfs als ik een foto van mijn kat plaatste moest ook mijn kat dood'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zelfs als ik een foto van mijn kat plaatste moest ook mijn kat dood'

Wat doet 'haten' met een mens? Blogger, plussize model en Instagrammer Mayra Louise de Wilde heeft dagelijks te maken met haat-opmerkingen. Zij vertelt daarover in de documentaire Wat haat met je doet, van Linda TV. Maar zij is niet de enige die er last van heeft. Ook druktemaker Elfie Tromp krijgt aan de lopende band beledigingen en bedreigingen. Wat het met je doet vertellen ze in De Nieuws BV.

Toen Mayra de grens van 10 duizend volgers op Instagram overschreed, kreeg zij te maken met haatcommentaar. Haar foto's waren daardoor te zien voor meer mensen dan alleen haar eigen volgers: "Dus eigenlijk als het buiten mijn eigen doelgroep valt begint de shit, vaak. Als je foto's alleen worden gezien door je eigen volgers is het anders. Die volgen jou omdat ze je leuk of interessant vinden. Maar nu komt er ook ander publiek op af."

Hoe ga je met haatreacties om?

Mayra: "Een van de heftigste comments vond ik toen ik meedeelde dat ik zwanger was van een meisje. Toen schreef iemand 'wat zielig dat ze haar moeder zo snel zal gaan verliezen aan overgewicht'. Dat voelde zo bewust gemeen en als mij pijn willen doen. Dus dat kwam wel even binnen. Maar gelukkig heb ik het ook wel weer los kunnen laten."

Quote

Ik wil geen nepheid laten zien

Mayra Louise de Wilde

In het begin wist Mayra niet goed hoe ze met de opmerkingen om moest gaan: "Moet ik het laten staan, moet ik het blokkeren of het gesprek aan gaan? Ik heb het allemaal een beetje uitgeprobeerd. Wat je wel ziet is dat mijn volgers het voor mij op gingen nemen." Sommige opmerkingen laat ze daarom ook wel staan, zodat mensen zien wat ze over zich heen krijgt: "Ik wil geen nepheid laten zien."

Mayra: "Het zit met mijn zelfbeeld gelukkig al een aantal jaar wel goed." Maar af en toe, door al die opmerkingen, vraagt Mayra zich wel eens af of ze zich wel zo op Instagram moet laten zien. "Maar dan kijk ik naar de positieve respons die ik krijg en die is zoveel groter."

'Het zijn hele expliciete bedreigingen'

Ook Elfie Tromp heeft last van haatcommentaar naar aanleiding van haar druktemakerscolumn over Urk. In die column laat Elfie zich kritisch uit over Urkers die een Marokkaans gezin aanvielen. Elfie: "Ik gebruikte stijlvormen van overdrijving en satire, wat heel veel mensen letterlijk namen. Ik, en ook mijn moeder, moest aan de hoogste boom opgeknoopt worden. Het zijn hele expliciete bedreigingen."

Quote

Je wilt zeggen 'het doet niks met me' of 'ik kan dat loslaten'

Elfie Tromp

Ook al is Elfie wat gewend - eerder werden haar persoonsgegevens online geplaatst als intimidatie. Het gaat in golven: "Als je wat prikkelends hebt geschreven of wat naar buiten brengt krijg je er prikkelende reacties op. En je wilt zeggen 'het doet niks met me' of 'ik kan dat loslaten' maar in die periode na mijn column over Urk moest er ook politiebeveiliging komen. Dat doet psychisch wat met je. Ik ben schuchterder geworden en voelde me online niet meer welkom."

Het puberale internet

Elfie: "Zelfs als ik een foto van mijn kat plaatste moest ook mijn kat dood. Toen dacht ik, ik moet een manier vinden om mijn ruimte weer terug te claimen." En dat is wat ze nu doet. Door positief te reageren op de negatieve reacties op Instagram: "Een goede vriend van mij zei 'dit zijn nu je nieuwe vrienden'."

Het internet zit in de pubertijd volgens Elfie: "Pubers die testen de grenzen. En er komt nu een hele grote groep mensen die gaan meedoen aan het maatschappelijke debat. Door dat internet kunnen ze voor het eerst van hun leven zich mengen in discussies. Maar ze weten niet hoe het gesprek gevoerd moet worden. Ik vind dat de politiek, het OM en wij allemaal een opvoedende functie hebben voor dit soort mensen. En laten weten dat dit niet zo hoort."

De documentaire van Linda TV zie je hier op 3 mei om 17:00.

Elfie Tromp en Mayra Louise over 'wat haat met je doet'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie