appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe Game of Thrones deze dichters inspireerde

HBO
woensdag 10 april 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Game of Thrones inspireert hordes fans om dagelijks filmpjes, analyses en verhalen te publiceren. Soms leidt dat tot iets heel bijzonders. Bijvoorbeeld als drie Nederlandse dichters elkaar vinden in de adoratie voor de serie en zij besluiten bij iedere aflevering een gedicht te schrijven. Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann riepen Game of Poems in het leven en vertellen erover in De Nieuws BV.

Game of Poems

Het eind van de slapeloze nachten van een heleboel fans: maandag begint het laatste seizoen van 'Game of Thrones'. De serie is meer dan alleen fantasy en juist inspirerend voor schrijvers. Thomas: "Het is een fantastisch spel met macht. Het is een verzameling van bizar goed geschreven dialogen. Het is een soort garderobe uitstalling van de allerbeste kleding. Op alle vlakken dat je kan luisteren en kijken naar iets is het bizar goed."

'Draken en het Oude Testament'

Daarnaast zegt de serie veel over de wereld waarin wij leven. Ingmar: "Het zijn alle grote verhalen van het leven bij elkaar. Je kan wel zeggen dat het 'draken en borsten' zijn, maar het is ook 'draken en het Oude Testament' en 'Draken en Shakespeare', 'Draken en de opwarming van het klimaat', alles zit erin."

Ellen: "We kwamen voor elkaar uit de kast dat we alle drie deze serie keken en hem echt heel erg goed vonden. En, waarom zou je dit niet doen? We dachten bij onszelf, we houden hiervan en we houden van poëzie: laten we die krachten bundelen. En we hadden er zoveel lol in, het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby."

Meer dan een navertelling

'Game of Poems' is geen navertelling van de serie, maar een toevoeging erop. Zelfs een zo losstaande toevoeging dat je de serie niet hoeft te kijken om de gedichten wel goed te kunnen lezen. Thomas: "Het wint er wel aan kracht aan, maar het is niet per se nodig."

Nu bestaan er al dus genoeg filmpjes, maakte Coldplay ooit een musical en komt er een op Game of Thrones geïnspireerd album 'For the Throne'. Maar, een dichtbundel: dat was er nog niet. Thomas: "De reden om er echt wat mee te doen is; je kijkt er al met plezier naar. Het neemt je mee. Maar het laat voldoende ruimte over om dingen in te vullen die er nog niet bij zijn. Dat kan je met poëzie goed doen."

Dichten over Game of Thrones

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1