Cultuur & Media
BNNVARA

Met deze podcast kom je akelig dichtbij slachtoffers van mensenhandel

foto: Meisjes van de Nachtfoto: Meisjes van de Nacht
  1. Nieuwschevron right
  2. Met deze podcast kom je akelig dichtbij slachtoffers van mensenhandel

Zo af en toe stuit je in het oerwoud van podcasts op een pareltje. Een huiveringwekkend pareltje in dit geval. Ik ontdekte de podcast De meisjes van de nacht gemaakt door VRT-journalist Guy de Troyer. In een tweedelige serie laat hij je als luisteraar kennismaken met de schaduwkanten van de rosse buurt in Brussel. Een wereld van prostitutie, mensen handel, maffia en voodoo. Doordat Guy – die van oorsprong televisiemaker is – voor het medium podcast heeft gekozen, kom je als luisteraar akelig dichtbij. In De Nieuws BV vertelt hij erover.

Guy loopt in de podcast mee met de speciale Afrika-cel van de Belgische Federale politie. De agenten patrouilleren al twintig jaar in deze wijk. En ze proberen al twintig jaar jonge meisjes uit de handen van mensenhandelaren te bevrijden, maar dat is een heel ingewikkeld proces.

De verhalen van de meisjes zijn schrijnend. Ze komen uit arme families uit het zuiden van Nigeria. Ze worden vaak door hun familie aan mensenhandelaren meegegeven. Ze maken een zware reis door de woestijn naar Libië, waar ze vaak een aantal maanden als seksslaaf worden gebruikt. Vervolgens worden ze op een gammel bootje de Middellandse Zee opgestuurd. Een tocht die lang niet altijd goed afloopt.

Van slachtoffer naar dader

Als ze de overkant halen, verblijven ze tijdelijk in Italië, waar de Nigeriaanse maffia met de Italiaanse maffia deals maakt. Als ze uiteindelijk in België terechtkomen, verdwijnen ze in de prostitutie. Ze werken onder een 'madame' en ze werken 15 tot 20 klanten per nacht af, voor nog geen 20 euro per klant, zeven dagen per week. Net zolang totdat ze hun schuld van 45.000 tot 65.000 euro hebben afbetaald. Daarna worden ze zelf vaak madame. Ze veranderen van slachtoffer in dader.

Guy kwam achter het verhaal van deze meisjes door het proces van mama Leather. Eerder dit jaar is deze vrouw tot 14 jaar cel veroordeeld voor mensenhandel, dankzij de getuigenissen van een aantal slachtoffers. Een belangrijke doorbraak in de strijd tegen mensenhandel. Maar er zijn nog een heleboel andere 'mama Leathers' in België. En vermoedelijk ook in Nederland.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie