Cultuur & Media
BNNVARA

Nienke Leone zingt over onbekende hartziekte PLN

foto: Nienke Leonefoto: Nienke Leone
  1. Nieuwschevron right
  2. Nienke Leone zingt over onbekende hartziekte PLN

De ongeneselijke hartzieke PLN is nog vrij onbekend in Nederland. Singer-songwriter Nienke Leone schreef het nummer 'Huilen in de bioscoop' voor haar jeugdvriendin van wie haar vader overleed aan de zeldzame ziekte. Ze schuift aan in De Nieuws BV samen met Pieter Glijnis, voorzitter van stichting PLN.

Nienke Leone zingt over onbekende hartziekte PLN

Video niet beschikbaar

"Ik weet niet of je zoiets weleens hebt meegemaakt, maar dan sta je echt met je mond vol tanden en weet je niet wat je moet zeggen", vertelt Leone over haar jeugdvriendin van wie haar vader is overleden aan PLN. "We gingen naar de bioscoop, zodat we er even niet over hoefden te praten. Maar ik had slecht onderzoek gedaan, want in de film overleed de vader van de hoofdpersoon. Dus we zaten samen huilend in de bioscoop." Voor Leone inspiratie om het nummer 'Huilen in de bioscoop' te schrijven. "Achteraf realiseerde ik me dat het niet gaat om het moment, maar om de machteloosheid. Je kijkt er naar, maar je kan niet zoveel doen of zeggen."

Missie

Naar schatting dragen 15000 mensen de ziekte PLN in Nederland. Glijnis is zelf ook drager van de ziekte. "Ik heb twaalf jaar geleden het mooiste cadeau gehad in het leven wat er te krijgen is en dat is het hart van iemand anders. Daarvoor ben ik acht jaar ernstig ziek geweest." Glijnis hoopt met stichting PLN bij te dragen aan een perspectief op genezing voor de ziekte. "Het leven is weer aan mij gegeven door de harttransplantatie. Het is nu een missie van mij om de wereld zo te stimuleren en te motiveren om de ziekte opgelost te krijgen. We hebben als stichting geen baan, maar een missie met elkaar."

Leone draagt bij aan deze missie met het nummer dat zij schreef. "Het allerbelangrijkste wat ik kan brengen is dat er meer aandacht gaat naar de ziekte. Als meer mensen weten van de ziekte dan denk ik dat de rest wel gaat volgen."

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie