Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom Johan Derksen al na de kaarsenrel had moeten opstappen

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Johan Derksen al na de kaarsenrel had moeten opstappen

"Het gaat niet over gevoeligheid, of dat kroegpraat wel zou moeten kunnen, het gaat om humaniteit", zegt actrice Nazmiye Oral in MISCHA! over de in opspraak geraakte Vandaag Inside-presentator Johan Derksen. Volgens Oral had Derksen al na de kaarsenrel - in 2022 - op moeten stappen.

#454 - Nazmiye Oral: 'Een rug is ook een gesprek' - MISCHA!

Derksen zei eerder deze maand dat Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop volgens hem geen echte Fries is terwijl De Hoop in Friesland opgroeide. Derksen kreeg in 2022 veel kritiek nadat hij in Vandaag Inside vertelde hoe hij een vrouw met een kaars had gepenetreerd.

Parrhesia-praten: risicovol de waarheid spreken

Oral zou niet het gesprek aangaan met de Vandaag Inside-presentator, want dat heeft toch geen zin. "Als ik me geroepen voel iets te maken dan doe ik dat, maar ik ben hier niet om de maatschappij of de wereld te redden. Ik houd er niet van om tegen iemand te zeggen: waarom deed je dat? Jij vindt dat kennelijk normaal. Ik niet."

Een goed gesprek is volgens Oral juist één waarbij je de ander niet hoeft te overtuigen en waarin je luistert. Met haar moeder maakte Oral de voorstelling Niet meer zonder jou. "Wij praatten daarin parrhesia, dat is risicovol de waarheid spreken. Je vertelt en je wil getuige zijn van de ander zonder dat de één van het ene kamp naar het andere kamp hoeft over te stappen, overtuigd hoeft te zijn, of dat er toegewerkt moet worden naar een uitkomst." Volgens Oral is parrhesia "ultiem verbinden." "In totale openheid: dit is wie ik ben en dit is wat er met mij gebeurt als je dit zegt."

#454 - Nazmiye Oral: 'Een rug is ook een gesprek' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie