Binnenland
AVROTROS

11 jaar onterecht huurverhoging betaald: 'Ik voel me besodemieterd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 11 jaar onterecht huurverhoging betaald: 'Ik voel me besodemieterd'

Ondanks de economische crisis kregen huurders dit jaar de grootste huurstijging in zes jaar tijd voor hun kiezen. De huur van sociale huurwoningen bij woningcorporaties steeg dit jaar gemiddeld met bijna drie procent. Ook kan het zomaar zijn dat je al jaren onterecht huurverhoging betaalt voor onderhoud. Hoe kan dit? Radar zocht het uit.

Nelly van Os uit Zaltbommel heeft contact met ons gezocht via het Radar Forum. In 2008 wilde zij vanwege behoorlijke veroudering graag nieuwe tegeltjes in het toilet en een nieuwe wc-pot. De woningbouwvereniging ging akkoord, mits zij daar een maandelijkse huurverhoging van zeven euro voor wilde betalen.

Marcel Trip van de Woonbond in Stax&Toine: "Voor onderhoud mag geen huurverhoging worden gevraagd. Pas wanneer er sprake is van verbetering van de woning of meer luxe kan de woningcorporatie de huur verhogen."

Woningverbetering of onderhoud

Van Os kreeg het contract voor de huurverhoging opgestuurd en heeft dat netjes ondertekend. "Ik ben een totale leek op dat gebied, dus toen ik dat papier toegestuurd kreeg, heb ik het ondertekend. In 2009 is het toilet aangepakt en toen is gelijk de huurverhoging ingegaan en dat loopt nu al elf jaar."

Omdat er binnenkort een grote renovatie plaatsvindt bij de woningbouwvereniging, ging Van Os zich wat meer verdiepen in de regelgeving. Zo kwam zij erachter dat de huur eigenlijk helemaal niet verhoogd had mogen worden.

Volgens Trip heeft Van Os inderdaad gelijk. "Het vervangen van een toiletpot is normaal gesproken een kwestie van onderhoud en daar mag geen huurverhoging tegenover staan. Alleen bij woningverbetering, bijvoorbeeld van enkel naar dubbel glas, mag een huurverhoging worden gevraagd."

Huurcommissie inschakelen binnen drie maanden

Van Os is direct in actie gekomen. "Ik heb de advocaat gebeld en die gaf aan dat zij de huur niet mochten verhogen. Zij hebben mij aangeraden contact op te nemen met het Juridisch Loket. Ik voel me besodemieterd."

Als huurder in de sociale sector, kun je een huurverhoging binnen drie maanden aan de Huurcommissie voorleggen. Trip: "De Huurcommissie is namelijk bevoegd om de voorgestelde huurverhoging zelfstandig te toetsen en een huurprijs vast te stellen."

Omdat de drie maanden voor Van Os ruimschoots zijn verstreken, kan zij de Huurcommissie niet meer inschakelen. Het aanvechten van de huur zal volgens Trip een moeilijke zaak worden. "Een juridische weg staat niet meer open. Rechters kijken namelijk vaak naar de inhoud van de afspraak en concluderen dan dat de gang naar de huurcommissie openstond en hier geen gebruik van is gemaakt en dat blijkt weer uit jurisprudentie."

De oorspronkelijke staat van de huurwoning telt

We hebben woningbouwvereniging Woonlinie gebeld en zij geven aan dat ze in dit geval hebben gekeken naar de oorspronkelijke staat van de woning toen Van Os in het huis kwam wonen. Op dat moment zat er in het toilet betonemaille op de muur.

Dat Van Os en haar man een paar jaar later het toilet zelf met toestemming van de woningbouw hebben betegeld en de rekening voor die tegels op mochten sturen, is volgens Woonlinie niet van toepassing. Volgens hen gaat het ondanks dat die tegeltjes er al opzitten nog steeds om hoe de wc eruit zag toen Van Os er kwam wonen.

Ook zegt de woordvoerder van de woningbouwvereniging dat wanneer Van Os de huurwoning zou verlaten, de volgende huurder veel meer huur zal betalen vanwege de hogere waardering. Kortom, Woonlinie vindt dat mevrouw eigenlijk al goed gebakken zit met haar huur.

Trip vindt dat een raar verhaal. "Je kijkt naar de woning voor- en na de ingreep. Op het moment van de ingreep zaten er tegeltjes op de muur. Dan kun je niet ineens gaan kijken naar de situatie daarvoor. En wat de volgende huurder zal gaan betalen is al helemaal niet van toepassing."

Wat kun je doen als je een contract voor je neus krijgt?

Omdat de huurverhoging al elf jaar lang loopt en Van Os het voorval nu pas aankaart, wordt het juridisch gezien moeilijk om de huurverhoging nog terug te draaien. Van Os zou volgens Trip wel altijd een beroep kunnen doen op de redelijkheid van de verhuurder. "De woningcorporatie kan altijd zelf beslissen de huur te verlagen, omdat er een fout is gemaakt. Er staat niks in de weg om dat te repareren."

De woningcorporatie grijpt graag terug op het contract dat Van Os elf jaar geleden heeft getekend. Wat kun je het beste doen als je zelf in zo'n situatie terecht komt en de woningcorporatie eist dat je een contract voor huurverhoging ondertekent?

Trip: "Je kunt in eerste instantie aangeven dat je de huurverhoging niet accepteert. Gaat de woningcorporatie daar niet mee akkoord? Teken het contract dan uit praktische overweging en leg de huurprijswijziging binnen drie maanden aan de Huurcommissie voor."

De Huurcommissie kan namelijk oordelen dat de huurprijswijziging niet door de beugel kan en deze terugdraaien. Als laatste tip geeft Trip dat het verstandig is om voordat er getekend wordt altijd vooraf de risico’s in kaart te brengen, bijvoorbeeld via een advies van de Woonbond.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie