appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de zondag
STER Advertentie

Consumentenbond: van alles mis met spullen van webshops buiten EU

Consumentenbond
maandag 24 februari 2020 | NOS | Redactie

De Consumentenbond adviseert mensen om geen sieraden, cosmetica, kleding, speelgoed of elektrische apparaten te kopen bij webshops van buiten de Europese Unie. De bond doet die oproep na het testen van 250 producten. Bij 165 daarvan was er iets mis, volgens de bond.

Consumentenbond: van alles mis met spullen van webshops buiten EU

Zo kwam driekwart van de onderzochte powerbanks, usb-laders en reisadapters niet door de veiligheidstest. "Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen", aldus de Consumentenbond. De producten werden besteld bij onder meer AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.

De bond deed het onderzoek samen met vijf Europese zusterorganisaties. Ook rook- en koolmonoxidemelders werden onderzocht. Een deel van de rookmelders ging niet af bij brand en geen van de koolmonoxidemelders waarschuwde bij te hoge concentraties, zeggen de onderzoekers.

Te veel cadmium

En zo gaat de lijst van gebreken nog even door: zeven van de elf tandenbleekmiddelen bevatten meer waterstofperoxide dan toegestaan. In vijf van de zeven sieraden zaten te veel zware metalen als cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 4000 keer meer cadmium dan toegestaan.

Verder was er nog speelgoed waarvan makkelijk kleine onderdelen loskwamen, waardoor een kind zou kunnen stikken. Ook was er make-up zonder een ingrediëntenlijst of alleen een Chinese lijst.

"Ik schrik echt van de resultaten", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, "Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico's."

EU-veiligheidseisen

Producten die in Europese webshops en winkels liggen, moeten voldoen aan EU-veiligheidseisen, ook als ze buiten de EU gemaakt zijn. Maar als je iets bij een webshop van buiten de EU koopt, dan importeer je als consument dat product zelf en weet je niet of een product aan die veiligheidseisen voldoet.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1