Binnenland

Op vakantie medische kosten gemaakt? Zo krijg je je geld terug!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Op vakantie medische kosten gemaakt? Zo krijg je je geld terug!

[AVROTROS] Tijdens je vakantie in het buitenland krijg je een ongeluk. Soms wordt de nota dan direct naar je verzekeraar gestuurd, soms moet je hem zelf eerst betalen en later declareren. Bij wie dien je dan de declaratie in: je zorg- of reisverzekeraar?

Ans de Laat genoot van een vakantie in Kroatië tot ze in een ongeluk belandde en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd voor een behandeling. Ze moest de rekeningen, van totaal bijna 1100 euro, zelf voorschieten. Ans declareerde de rekeningen bij haar reisverzekering van Centraal Beheer, maar die verwees door naar zorgverzekeraar VGZ. Die wees de declaratie af, omdat de nota's niet in het Engels, Spaans, Frans, Duits of Nederlands zijn. VGZ zegt dat Ans de rekeningen moet laten vertalen en zelf het vertaalbureau moet betalen.

Bij wie dien je de rekening in?

Eric Osinga, advocaat gezondheidsrecht bij Osinga Advocatuur, zegt dat je de nota indient bij de zorgverzekering. Die kijkt vervolgens welke kosten vanuit de basisverzekering kunnen worden betaald. De reisverzekering kan ook vergoeden en heeft daarvoor een zogeheten 'uitkeringsbesluit' nodig. Daarmee kan de reisverzekeraar beoordelen of de kosten die niet of niet volledig door de zorgverzekeraar vergoed worden voor vergoeding door de reisverzekeraar in aanmerking komen.

Moet je je extra verzekeren?

De basisverzekering dekt standaard de kosten tot het Nederlandse tarief. Je kan je voor medische kosten in het buitenland daarom het best via een extra module bij je reisverzekering bijverzekeren. Dan worden de werkelijk gemaakte kosten vergoed. "Het is dus wel zinvol om een reisverzekering af te sluiten. Dit geldt zeker als er naar landen buiten de EU wordt gereisd." Let op: bij de basisverzekering heb je een eigen risico. Hier vind je een overzicht welke reisverzekeraars het verplichte en vrijwillige eigen risico vergoeden.

Is betaling voor vertaling terecht?

Ja, zegt advocaat Osinga. Als het in de voorwaarden staat, komen die kosten voor rekening van de verzekerde. "De vertaalkosten zijn mogelijk wel gedekt door de reisverzekering."

VGZ reageert dat nota's in een andere taal dan Engels, Spaans, Frans, Duits of Nederlands door een beëdigd vertaler vertaald moeten worden. VGZ: "Overall zien wij dat streekziekenhuizen in het buitenland hun eigen taal voeren. Dit doen ze ook in de verwerking van de declaraties, mits je expliciet vraagt om het te vertalen naar het Engels. Privé-ziekenhuizen daarentegen zijn vaak Engelstalig ingericht". VGZ gaat contact opnemen met Ans om dat te regelen.

Bel je verzekeraar voor je vakantie

Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van zorgverzekeraars, tipt om voor vertrek contact op te nemen met je verzekeraar wat wel en niet gedekt is en of er voorwaarden aan declaraties zijn. Woordvoerder Koen Venekamp: "Vraag de zorgverlener om een factuur in het Engels. Zorgverzekeraars proberen mee te denken als een factuur in een niet-gangbare taal wordt ingediend, bijvoorbeeld door te kijken of er een collega is die de vreemde taal spreekt".

Op vakantie medische kosten gemaakt? Zo krijg je je geld terug!

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie