Binnenland

Hoe kunnen mantelzorgers hun belasting verminderen?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen mantelzorgers hun belasting verminderen?

[AVROTROS] Er zijn miljoenen Nederlanders mantelzorger of vrijwilliger. Zij zorgen voor zieken en ouderen. Steeds vaker krijgen mantelzorgers te maken met overbelasting. Wat kunnen zij doen om die belasting te verlagen?

60% van de 3,5 miljoen mantelzorgers en vrijwilligers is vrouw. Acht op de tien heeft ook nog een baan naast hun zorg voor een naaste. Door de vergrijzing en het feit dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen, komen er ook steeds meer mantelzorgers bij. Meestal is het een volwassen kind dat zijn of haar vader of moeder verzorgt.

Wat doet zo'n mantelzorger?

Mantelzorgers zorgen voor met name praktische ondersteuning. Ze doen de was, boodschappen, koken eten, doen de administratie, maken afspraken met het ziekenhuis of regelen een bezoek aan de huisarts. Ook geven ze emotionele ondersteuning in de vorm van een luisterend oor, troost en geruststelling. Mantelzorgers geven daarnaast soms ook intieme lichamelijke zorg zoals helpen bij het douchen of naar het toilet gaan.

Steeds vaker overbelasting

De zorg gaat 24/7 door en dat betekent dat mantelzorg gecombineerd moet worden met eigen werk en gezin. Mantelzorgers kunnen moeilijk 'nee' zeggen tegen bijvoorbeeld hun moeder. Er is een grote emotionele binding en dat leidt tot een grote morele verplichting. Mantelzorgers vinden het ook moeilijk om overbelasting bespreekbaar te maken.

Hoogleraar: dit is een zorgelijke ontwikkeling

Aangezien mantelzorg steeds vaker steeds meer tijd kost, gaan vrouwen minder werken of zeggen ze hun werk op of worden zzp'er. Dan hebben ze meer tijd voor mantelzorg. Dat vindt hoogleraar patiëntenparticipatie van het Amsterdam UMC Tineke Abma een zorgelijke ontwikkeling. "Het tast de economische zelfstandigheid aan van die vrouwen. Minder werken kan hen zo'n 1200 euro in de maand schelen. Zzp'er worden kan een behoorlijke invloed hebben op hun inkomen en zekerheden op de lange termijn."

Dit kunnen mantelzorgers doen

Abma zegt dat mantelzorgers hun situatie bespreekbaar moeten maken in de familie. "Dan kan het werk eerlijker verdeeld worden over meer mensen. Praat er ook over met je huisarts en werkgever." Volgens Abma worden werkgevers er steeds vaker bewust van dat er onder hun personeel mantelzorgers zitten en daar kan verlof voor geregeld worden. Abma zegt dat er respijtvoorzieningen voor mantelzorgers zijn en dagbestedingen voor ouderen. "Elke gemeente regelt dit weer anders."

Professionele hulpverleners zouden volgens Abma mantelzorgers moeten helpen bij het vinden van ondersteuning. "De huisarts en wijkverpleging kennen bestaande voorzieningen voor mantelzorgers, maar ook voor ouderen. "Zoek ook contact met andere mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen." Tot slot tipt Abma om contact te leggen met koepelorganisatie MantelzorgNL die je op weg kan helpen om ondersteuning te vinden.

Erkenning is belangrijk

Zouden mantelzorgers een vergoeding moeten krijgen voor het werk dat ze doen? Abma vindt van wel. "Het belang van hun zorgwerk moet worden erkend. De samenleving en de overheid zouden hun waardering voor zorgwerk moeten uitspreken en daar ook een vergoeding aan koppelen."

Hoe kunnen mantelzorgers hun belasting verminderen?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie