Buitenland
NOS

Onderzoek naar extreem-rechts netwerk bij Duitse politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar extreem-rechts netwerk bij Duitse politie

Meerdere Duitse prominenten ontvingen de afgelopen jaren dreigbrieven met informatie die terug te leiden viel tot politiecomputers. Daarom wordt er een onderzoek gestart naar een mogelijk extreem-rechts netwerk onder de agenten. "Dat er onder Duitse politie-agenten extreemrechtse sympathieën zijn is niet nieuw", zegt Marja Verburg van het Duitsland Instituut in Met het Oog op Morgen.

"Kinderen en ouders worden bedreigd, er wordt gezegd dat ze hetzelfde zullen eindigen als een doodgeschoten politicus en er staan persoonlijke gegevens in die alleen van politiecomputers afkomstig kan zijn", legt Verburg uit.

De brieven worden standaard ondertekend met NSU 2.0. "Een verwijzing naar een neonazi-terreurgroep die tussen 2002 en 2007 meerdere moorden pleegde." Toch verwacht Verburg niet dat het dezelfde figuren zijn: "Die groep is niet meer actief. Leden zijn dood of in de gevangenis."

Actie

De Duitse veiligheidsdiensten worstelen al langer met extreemrechtse groeperingen. "Een aantal jaar terug was er ook een neonazi-groep opgerold die via leden die ook bij de politie werkten dodenlijsten hadden opgesteld."

Inmiddels is ook de hoofdcommissaris van de politie in deelstaat Hessen opgestapt. "In maart wist hij al dat de computers gebruikt waren voor brieven, maar hij probeerde het binnenskamers te houden." Een onderzoek naar extreem-rechtse sympathieën onder alle veiligheidsdiensten wordt nu opgestart.

Onrust in Duitsland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie