appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Hulp voor Curaçao: 'Dit is een noodkreet'

ANP
maandag 29 juni 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Een aantal betrokken Nederlanders deed dit weekend een oproep: Nederland moet met 'compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds' nadenken over een steunpakket voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Roger van Boxtel was één van hen: "Dit is een noodkreet. Er is heel veel leed." 

Dat steunpakket van 370 miljoen euro ligt er, maar daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Zo moeten onder andere de salarissen van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven met 12,5 procent worden verlaagd. 

Trap schoonvegen 

Volgens Van Boxtel, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, moet in tijden van crisis iedereen de trap van boven schoonvegen. "Dat gebeurt bij bedrijven ook, dus ik vind dat je van alles mag vragen vanuit een wederkerigheid."  

Anderzijds moet Nederland onmiddellijk hulp bieden, zodat mensen niet het gevoel hebben in de steek te worden gelaten. 80 duizend inwoners van Aruba, Sint-Maarten en Curaçao hebben snel voedselhulp nodig. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Roger van Boxtel in Spraakmakers

Zware klappen 

Toeristen zijn vanaf deze week weer welkom, maar verschillende crises overspoelden de afgelopen maanden de eilanden. Orkaan Irma raasde langs, buurland Venezuela raakte in een diepe economische recessie wat leidt tot een vluchtelingeninstroom en daar overheen kwam nog de coronacrisis – die zorgt voor zware economische klappen.  

Het is maar de vraag hoeveel toeristen zin hebben in een vakantie op Aruba, Curaçao of Sint-Maarten. Met afstand de belangrijkste bron van inkomsten op de eilanden. 

Hervormingen 

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman kan er alleen geld naar de eilanden als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. "Die leningen kunnen niet zomaar op het eiland verschijnen met het idee, hier is nog meer geld." Volgens hem is de essentie van die voorwaarden dat er hervormingen plaats moeten vinden.  

Kathleen Ferrier, voormalig CDA-Kamerlid noemt de situatie op de eilanden 'ellendig'. Ze is ook voor voorwaarden, omdat dit betekent dat je elkaar als partner serieus neemt. Volgens haar ontbreekt het in het overleg met de Antillen en ook met Suriname, wel eens aan gelijkwaardigheid. Daarnaast is het belangrijk dat er nu gerichte steun komt voor die delen van de bevolking die in grote armoede verkeren.  

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1