appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Onrust in de VS na dood zwarte arrestant houdt aan

ANP
zaterdag 30 mei 2020 | NOS | Redactie

Het is een onrustige week in de VS. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte man die eerder deze week omkwam tijdens een hardhandige arrestatie door een witte agent. Dat gebeurde in Minneapolis, maar demonstranten gaan verspreid door het hele land de straat op. Onder andere het gebouw van CNN in Atlanta is bestormd.

Onrust in de VS na dood zwarte arrestant George Floyd houdt aan

VS-correspondent Marieke de Vries vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat het ook vannacht onrustig was. Een avondklok niet heeft niet geholpen. Die werd ingesteld om 20.00 uur plaatselijke tijd. "Maar op het moment dat die avondklok inging trokken juist de demonstranten de straten op", zegt De Vries.

Rodney King

Het Pentagon zou eenheden van de militaire politie paraat hebben gezet om in te grijpen als het weer uit de hand loopt in Minneapolis. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van president Trump. De Vries: "Als ze zouden worden ingesteld, dan gebeurt dat onder de paraplu van de oproerwet. Daar werd in 1992 voor het laatst een beroep op werd gedaan tijdens de rellen in Los Angeles na de Rodney King-zaak."

De zwarte taxichauffeur King werd in maart 1991 zwaar mishandeld door agenten Een omstander legde dat vast op film. Toen een voornamelijk blanke jury de vier politiemensen vrijsprak van mishandeling braken rellen uit die dagen duurden. Er vielen meer dan vijftig doden en duizenden mensen werden gearresteerd.

Zwart verzet

Het NOS Radio 1 Journaal sprak ook met journalist en columnist Clarice Gargard. Ze noemde de beelden uit Minneapolis verschrikkelijk en schrijnend. Volgens haar moet er worden gekeken naar de historische context. "Rellen worden ze genoemd, maar ik zie het als zwart verzet."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1